x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Familia unui deţinut de la Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova acuză că acesta a murit în condiţii suspecte

Familia unui deţinut de la Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova acuză că acesta a murit în condiţii suspecte

09 Feb 2016   •   16:54
Familia unui deţinut de la Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova acuză că acesta a murit în condiţii suspecte

Familia unui deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova acuză că bărbatul de 43 de ani ar fi decedat în condiţii suspecte în urmă cu câteva zile, după ce ar fi fost lovit de un gardian şi a rămas paralizat.

Sora lui Daniel Bogdan, fost deţinut la PMS Craiova, a declarat, marţi, presei că fratele ei a fost investigat medical abia după şase zile de la incident, la insistenţele familiei şi ale avocatului.

'Fratele meu a fost lovit cu piciorul în coloană, în urmă cu două săptămâni, de un poliţist din penitenciar. De a doua zi nu a mai putut merge. A făcut o plângere la domnul comandant, a menţionat numele Mârşu Marian. Comandantul i-a rupt plângerea şi i-a spus că nu e bună. Şi i-a cerut să scrie alta în care să menţioneze că s-a lovit dacă vrea la spital. Fratele meu nu a vrut să scrie minciuni şi l-au ţinut cinci zile fără tratament', a spus sora deţinutului.

Femeia a mai afirmat că de mai multe ori a fost sunată de colegii de celulă ai fratelui ei care i-au spus că acesta nu se poate deplasa singur. Pe 26 ianuarie femeia a cerut audienţă la comandantul Penitenciarului Craiova.

'Doamna doctor tocmai terminase tura. Când a auzit că întreb de Bogdan Daniel a spus "Lăsaţi-l, că nu are nimic, că e gras şi se preface". Am vorbit cu comandantul şi am solicitat să plătim noi RMN, analize, tomograf, orice, pe cheltuiala noastră, nu a penitenciarului, să vedem ce este în neregulă. El ne-a spus că nu e doctor şi că o să solicite transfer la spital doar dacă îi spune doctorul penitenciarului', a mai afirmat sora fostului deţinut.

În urma unei solicitări din partea avocatului, deţinutul a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, însă medicii susţin că acesta nu avea nimic.

'A fost de două ori la noi. Prima oară a acuzat că a fost victima unei agresiuni fizice în urmă cu şase zile şi că are dureri de coloană lombară şi parestezie la mâini şi la picioare. S-au făcut o serie de investigaţii, inclusiv computer tomograf la tot corpul, şi nu a evidenţiat leziuni. A fost consultat la ortopedie, traumatologie, neurochirurgie şi a fost eliberat din Urgenţă cu recomandarea să menţină repaus la pat şi a primit medicaţie. Când a plecat pacientul de la noi le-am spus că am luat în calcul şi faptul că simulează, pentru că nimic din ceea ce investigasem noi nu avea bază obiectivă pentru ce acuza el. Pacientul a stat câteva ore bune în Urgenţă şi a fost investigat amănunţit', a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al SJU Craiova.

După câteva zile, Daniel Bogdan a fost adus din nou la urgenţă, însă nici a doua oară medicii nu au găsit nimic în neregulă. Pe 29 ianuarie, la insistenţele familiei, bărbatul a fost dus la Spitalul Penitenciar Colibaşi, iar pe 5 februarie la Spitalul Municipal Bucureşti, unde a decedat după câteva ore.

Deţinutul se afla în penitenciar de mai bine de un an şi jumătate, fiind arestat preventiv pentru proxenetism, iar familia susţine că până acum nu a avut probleme de sănătate.

Reprezentanţii Penitenciarului Craiova susţin că nu au fost sesizaţi de deţinut în legătură cu vreun act de violenţă, iar în prezent la nivelul penitenciarului sunt în desfăşurare anchete interne dispuse de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. De asemenea, în data de 29 ianuarie 2016 a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

'În data de 25.01.2016, acuzând probleme medicale, deţinutul a fost prezentat la cabinetul medical al unităţii şi la un spital din reţeaua Ministerului Sănătăţii. În data de 27 ianuarie 2016, familia deţinutului a sesizat conducerea penitenciarului că acesta ar fi fost agresat de un lucrător al penitenciarului. Urmare a acestei sesizări, conducerea a dispus prezentarea deţinutului la cabinetul medical al unităţii, unde s-a constatat că nu prezintă urme de violenţă. În data de 28.01.2016 a fost prezentat din nou la spitalul din reţeaua Ministerului Sănătăţii, unde, în urma investigaţiilor medicale, nu au fost constatate urme de violenţă sau alte leziuni. Precizăm că deţinutul a refuzat prezentarea la Institutul de Medicină Legală. Penitenciarul nu deţine informaţii referitoare la discuţiile purtate de medicul de la spitalul din reţeaua publică cu familia deţinutului. Pentru efectuarea de investigaţii medicale suplimentare, deţinutul a fost transferat pe 02.02.2016 într-un penitenciar spital", au transmis presei reprezentanţii Penitenciarului Craiova.

Familia decedatului aşteaptă rezultatul necropsiei. AGERPRES

×