x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Femeia care şi-a adus copilul în România va fi extrădată în Canada

Femeia care şi-a adus copilul în România va fi extrădată în Canada

de Diana Scarlat    |    25 Mai 2016   •   11:00
Femeia care şi-a adus copilul în România va fi extrădată în Canada

Ana Maria Nedelcu, femeia acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada şi l-a adus în România, va fi extrădată în Canada, conform deciziei luate ieri de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Hotărârea nu este definitivă, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au contestat decizia, acţiune fără precedent în România. Procurorii au anunţat că se opun extrădării mamei şi în timpul desfăşurării procesului în instanţă.

Autorităţile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârşirea infracţiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă pedepsită cu închisoare de până la 10 ani. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis cererea de extrădare şi au dispus ca Ana Maria Nedelcu să fie arestată în vederea extrădării. Hotărârea nu este executorie şi se aplică de la data la care decizia instanţei rămâne definitivă. Decizia de ieri a fost luată de judecătorul Adrian Podar, cel care a hotărât şi arestarea femeii, pe 13 aprilie.

„Extrădarea se admite atunci când sunt îndeplinite câteva condiţiii: dacă este condamnată definitiv sau are un mandat de arestare în Canada, cu condiţia să fie cetăţean al acelei ţări şi să existe o convenţie cu acea ţară. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, statul român nu poate interveni în niciun fel, iar judecătorul este obligat să o pronunţe. Femeia acuzată urmează să răspundă penal şi trebuie să-şi pregătească foarte bine apărarea”, explică avocatul Bogdan Bărbuceanu. Autorităţile canadiene ar putea să verifice măcar acum situaţia reală a copilului şi a relaţiei cu părinţii. Viitorul femeii, dar şi al copilului depinde acum de apărarea din Canada.

Procurorii se opun pentru a doua oară deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti

×