x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Forumul Judecătorilor solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar faţă de declaraţiile lui Dragnea

Forumul Judecătorilor solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar faţă de declaraţiile lui Dragnea

17 Dec 2018   •   15:03
Forumul Judecătorilor solicită CSM să apere independenţa sistemului judiciar faţă de declaraţiile lui Dragnea

Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România" solicită Consiliului Superior al Magistraturii apărarea sistemului judiciar faţă de mai multe afirmaţii făcute de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat.

Într-o postare publicată pe pagina de internet a Forumului Judecătorilor din România sunt date mai multe exemple de declaraţii ale liderului social-democraţilor, Liviu Dragnea, preluate în direct de posturile de radio şi televiziune. "Avem, de asemenea, corupţie de putere la cel mai înalt nivel - s-a vorbit, se va mai vorbi, despre mii de oameni trimişi în închisoare nevinovaţi, mii de oameni trimişi în închisoare pe probe falsificate, mii de oameni trimişi în închisoare de nişte complete constituite nelegal. Mii de oameni care stau în continuare în procese, alţii care stau în anchetă, tot nelegal. Aveţi impresia cumva că în această perioadă s-a schimbat ceva în atitudinea procurorilor? Nici vorbă!" - este una dintre declaraţiile lui Dragnea, prezentate de FJR.

"Caracterul exacerbat al discursului politic indicat, pornind de la concepte de răspuns vindicativ al justiţiei, identificată cu aşa-zisul 'stat paralel', reprezintă un derapaj evident de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei. Discursul nu constituie o expresie a unei simple judecăţi de valoare, ci conţine afirmaţii factuale, concrete, care nu corespund realităţii", afirmă reprezentanţii FJR.

Ei arată că discursul conţine sintagme generalizatoare, precum "justiţie selectivă" sau "justiţia... trebuie resetată", care pot afecta grav încrederea cetăţenilor în actul de justiţie, acesta fiind plasat în sfera arbitrariului, a bunului plac sau a unui sistem nefuncţional, prin analogie cu sistemele tehnice, care ar necesita ştergerea şi reiniţializarea.

"Totodată, acest discurs este unul recurent, respectiv se repetă periodic, ciclic, de altfel prin Hotărârea plenului CSM nr. 779/04.07.2018 a fost admisă o cerere similară de apărare a independenţei sistemului judiciar, formulată de Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România", cerere însuşită de peste 1.500 de judecători, procurori, magistraţi-asistenţi şi auditori de justiţie", precizează sursa citată.

FJR mai spune că independenţa magistraţilor nu constituie doar o garanţie a statului pentru înfăptuirea justiţiei, ci, în egală măsură, un drept şi o obligaţie a magistraţilor. Independenţa este privită ca "atribut al funcţiei, care îi permite judecătorului să acţioneze în realizarea actului juridic şi, mai ales, să decidă doar în baza legii şi a propriei conştiinţe, fără nicio subordonare sau influenţă".

Forumul Judecătorilor consideră că o asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertăţii de opinie, ca formă de manifestare a libertăţii de exprimare, afectează atât independenţa sistemului judiciar, cât şi încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare şi instituţiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice.

"Într-un stat de drept, nimeni - şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor", subliniază Forumul Judecătorilor. AGERPRES

×