x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostă directoare a Penitenciarului Târgşor, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare, după ce iniţial fusese achitată

Fostă directoare a Penitenciarului Târgşor, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare, după ce iniţial fusese achitată

25 Ian 2016   •   15:38
Fostă directoare a Penitenciarului Târgşor, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare, după ce iniţial fusese achitată

Fosta directoare a Penitenciarului de Femei Târgşor, Mihaela Puşcaş, achitată în primă fază într-un dosar de înşelăciune şi fals care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, a fost condamnată definitiv, luni, la închisoare cu suspendare.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), magistraţi au admis apelul declarat de procurorii DNA Ploieşti împotriva sentinţei pronunţată în octombrie 2014 de Curtea de Apel Ploieşti prin care Mihaela Puşcaş era achitată de sub învinuirea comiterii, în concurs de infracţiuni, a faptelor penale de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, înşelăciune şi fals intelectual.

Astfel, ÎCCJ a condamnat-o definitiv pe fosta directoare a Penitenciarului Târgşor la trei ani de închisoare, dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi stabilind un termen de încercare de cinci ani.

De asemenea, magistraţii Curţii Supreme au respins cererea formulată de procurori privind confiscarea de la inculpată a sumei de 426.281,06 lei.

Fosta directoare a Penitenciarului de Femei Târgşor, Mihaela Puşcaş, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în martie 2013, ea fiind acuzată de înşelăciune, fals intelectual şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, inculpata, în calitate de director al penitenciarului, dar şi de manager al unui proiect finanţat din POSDRU - "Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor" - a ataşat la o cerere de rambursare un document inexact şi mai multe documente false pentru a justifica prefinanţarea primită şi a obţine plăţi intermediare.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că o parte din achiziţiile de bunuri, servicii sau execuţii de lucrări au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, deşi directoarea penitenciarului a declarat în cuprinsul cererii că au fost respectate procedurile. Pentru a demonstra aceasta, Mihaela Puşcaş a aprobat o serie de documente întocmite în fals şi le-a ataşat la cererea de rambursare. Această faptă a avut ca rezultat obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene în cuantum de 352.321 de lei, sumă care reprezintă o pagubă adusă bugetului Comunităţilor Europene, precum şi fonduri nerambursabile din bugetul naţional în cuantum de 73.959 de lei, se arată într-un comunicat emis de DNA la acel moment.

La data de 17 octombrie 2014, Curtea de Apel Ploieşti, ca instanţă de fond, s-a pronunţat în acest dosar şi a achitat-o pe Mihaela Puşcaş de sub învinuirea comiterii, în concurs de infracţiuni, a faptelor penale de fraudă împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, înşelăciune şi fals intelectual "deoarece acestea nu prezintă pericolul social al unor infracţiuni".

De asemenea, magistraţii i-au aplicat inculpatei sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei şi au constatat că partea vătămată Ministerul Muncii - AMPOSDRU preluată de Ministerul Fondurilor Europene reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

×