x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Foști directori de la CFR Marfă au fost ARESTAȚI

Foști directori de la CFR Marfă au fost ARESTAȚI

05 Mai 2017   •   09:30
Foști directori de la CFR Marfă au fost ARESTAȚI
Sursa foto: jinga80/Getty Images/iStockphoto

Magistraţii Tribunalului Timişoara au emis mandate de arestare, în noaptea de joi spre vineri, pe numele fostului director al CFR Marfă Mihuţ Constantin Crăciun şi în cazul altor trei directori din cadrul companiei, iar pentru alte şase persoane au dispus arestul la domiciliu în dosarul 'CFR la fier vechi'.

Judecătorii Tribunalului Timişoara dispus arestarea preventivă a lui Mihuţ Constantin Crăciun, director general, Daniel Ciobanu, director operaţiuni dezvoltare, Pavel Bărculeţ, director departament vânzări - trafic, şi Florin-Claudiu Enache, director vagoane.

Totodată, magistraţii au decis ca Mircea Ion Maşcovescu, Mihai Mutaşcu, Gelu-Ioan Corodan, George Niculescu, Stănel Rădulescu şi Ovidiu-Dumitru Luca să fie cercetaţi în arest la domiciliu. În schimb, în cazul altor nouă persoane, instanţa a decis că acestea pot fi cercetate sub control judiciar.

Procurorii DIICOT, cu ajutorul poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi al celor de la transporturi, au efectuat miercuri 63 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

În dosar se fac cercetări faţă de 40 de persoane, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul CFR Marfă s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-ar fi efectuat, conform unor surse, prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza procedurii de licitaţie deschisă iniţiată de CFR Marfă, a unui număr de 2.450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria "deşeu fier vechi greu" şi "deşeu fier vechi special" (oţel), cu o valoare de piaţă net superioară.

"Manopera frauduloasă ar fi fost premeditată de factorii de decizie din cadrul CFR Marfă în conivenţă cu reprezentanţii Remat Călăraşi. S-a constatat că, deşi oferta de vânzare iniţiată de CFR Marfă pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul Remat Călăraşi a menţionat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2.450 de vagoane", au precizat sursele judiciare.

Sursele citate mai arată că preţul de achiziţie ar fi fost de 120 euro/tonă de fier vechi, în condiţiile în care preţul mediu practicat pentru "deşeu fier vechi greu" era de 175,88 euro/tonă, iar pentru "deşeu fier vechi special" (oţel) era de 218,90 euro/tonă, rezultând că prin această manoperă s-ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul "deşeurilor fier vechi special" (oţel) şi cu 46,56% în cazul "deşeurilor fier vechi greu".

În manoperele frauduloase, spun sursele judiciare, ar fi fost implicaţi factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, precum şi reprezentanţii societăţii beneficiare.

Primul nivel al grupului infracţional organizat, arată sursele citate, a fost constituit din conducerea executivă a societăţii CFR Marfă, compusă din directorul general - Mihuţ Constantin Crăciun, directorul Operaţiuni Dezvoltare - Daniel Ciobanu, directorul Departament Vânzări-Trafic - Eugen Tudor, directorul Economic-Financiar - Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane - Florin Enache, şeful Biroului Urmărire Contracte - Mariana Căpăţână, şeful Serviciului Exploatare Vagoane - George Niculescu. Aceştia ar fi iniţiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală. Al doilea palier al grupului infracţional organizat ar fi fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor CFR Marfă - Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj, Constanţa, iar al treilea palier ar fost constituit din reprezentanţii Remat Călăraşi, beneficiara contractului.

Prejudiciul cauzat CFR Marfă, prin activitatea infracţională, se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: CFR marfa