x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul episcop de Huşi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul episcop de Huşi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

22 Mai 2020   •   17:21
Fostul episcop de Huşi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

UPDATE:Fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de magistraţii din Iaşi. Aceeaşi măsură a fost luată şi pentru Sebastian Jitaru, fost arhimandrit. Decizia poate fi atacată cu apel.

Fostul episcop de Huşi Corneliu Onilă şi Sebastian Jitaru, fost arhimandrit, au fost arestaţi preventiv vineri după-amiază pentru 30 de zile.

Decizia Curţii de Apel Iaşi poate fi atacată.

Avocatul lui Onilă, Liviu Bran, a anunţat deja că va ataca soluţia.

Fostul episcop de Huşi este cercetat pentru agresiune sexuală continuată, victimă fiind un minor, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Corneliu Onilă este cercetat şi pentru viol, iar Sebastian Jitaru e cercetat pentru trei infracţiuni de viol.

Corneliu Onilă, fostul episcop de Huşi, a fost reţinut joi pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, într-un dosar privind infracţiunea de act sexual cu un minor. În vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au cerut redeschiderea dosarului acestuia. Dosarul a fost iniţial deschis după declanşarea scandalului în care au fost implicaţi fostul episcop şi alţi trei preoţi, care l-au şantajat pe Onilă. Pentru că nu ar fi avut suficiente probe, cauza a fost clasată.

Corneliu Onilă a fost episcop de Huşi până în august 2017.

Sebastian Jitaru, unul dintre cei trei preoţi care l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi, a fost audiat. Fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Sebastian Jitaru este cel care l-a ameninţat pe episcopul de Huşi, Corneliu Onilă, că are o înregistrare în care acesta întreţinea relatii sexuale cu un tânăr preot, cerând la schimb postul de episcop-vicar al Episcopiei Huşilor.

Pentru această faptă, Jitaru a fost condamnat şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Vaslui.

Stire inițiala: Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au întocmit dosar penal fostului episcop de Huşi, Corneliu Onilă, şi fostului călugăr arhimandrit, Sebastian Cristi Jitaru, se arată într-un comunicat al instituției.

Fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, este cercetat pentru agresiune sexuală, în formă continuată, în dauna unui minor şi pentru viol, în formă continuată. Fostul ierarh a fost reţinut pentru 24 de ore.

Fostul călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi, Sebastian Cristi Jitaru, este închis pentru executarea unei pedepse anteriore, dispusă printr-o hotărâre de condamnare definitivă. Acum el este cercetat pentru trei infracţiuni distincte, viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, şantaj în formă continuată, şi agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei.

Procurorii au înaintat către magistraţii Curţii de Apel Iaşi referatul cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, pentru 30 de zile, faţă de cei doi foşti ierarhi.

Sebastian Cristi Jitaru este unul dintre cei trei preoţi care au fost condamnaţi la închisoare, după ce l-a ameninţat pe fostul episcop de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, că deţine o înregistrare în care acesta era surprins când întreţinea relaţii sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, în prezent preot într-o parohie din judeţul Vaslui. Ulterior, fostul episcop al Huşilor s-a retras din funcţie.

În iunie 2017, Corneliu Bârlădeanul a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi, aceștia cerându-i bani sau funcţii pentru a nu face publică înregistrarea. 

×