x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru fraudarea Poştei Române

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru fraudarea Poştei Române

15 Mai 2017   •   16:55
Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru fraudarea Poştei Române

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 2 luni închisoare, într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumelor de 422.000 de lei şi 35.000 de euro, dar decizia nu este definitivă. 

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată în 2015 de DNA pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu, alături de Dan Mihai Toader - fost director al Poştei Române; Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA; omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL; Emmanouil Sorillos - administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL şi Cosmin Dragoş Mihăilescu. De asemenea, firma SC Smart Telecom Solutions SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu. 

Potrivit DNA, CN Poşta Română SA a încheiat, la data de 27 iulie 2006, în condiţii dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenită SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere în participaţiune privind prestarea unui serviciu de "bill payment" (încasare electronică a facturilor), folosind o reţea de terminale POS ce aparţinea unei societăţi de profil. 

SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentată de Emmanouil Sorillos, nu a făcut decât să se interpună între Poşta Română SA şi firma respectivă, preluând o parte din profitul companiei naţionale. 

Cel care, din partea Poştei Române, a determinat semnarea de către subordonaţii săi a acestui contract este directorul general de la acel moment - Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a încheiat ca urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, Poşta Română a suferit un prejudiciu de 1.437.139 euro. 

DNA mai arăta că, în cursul anului 2009, Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, şi-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct, având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română SA. 

DNA preciza că Poşta Română a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei. În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone SA (care a instalat terminalele şi care deţinea platforma de operare şi un "call-center" pentru oferirea de consultanţă şi service).

În opinia DNA, atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă, iar Poşta Română a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul cu aceste societăţi comerciale, scrie Agerpres..
 

×