x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul secretar de stat Valentin Preda, condamnat definitiv la 4 ani închisoare

Fostul secretar de stat Valentin Preda, condamnat definitiv la 4 ani închisoare

08 Apr 2019   •   16:16
Fostul secretar de stat Valentin Preda, condamnat definitiv la 4 ani închisoare

Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare într-un dosar de corupţie şi divulgarea unor secrete care periclitează securitatea naţională.

La instanţa de fond, Curtea de Apel Bucureşti, Valentin Presa primise o condamnare de 6 ani închisoare, redusă la 4 ani de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acelaşi dosar, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a primit 8 ani închisoare cu executare.

Dan Emil Manolachi este acuzat că a fotografiat o notă secretă a SRI care viza activitatea firmei Tel Drum şi i-ar fi trimis-o lui Valentin Preda.

De asemenea, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei firme, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, iar Tudor Gabriel Bohîlţeanu, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni cu executare.

În dosar au fost condamnate şi alte persoane.

În iunie 2014, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi, Octavia Mihaela Vasile, Marius Irofte, Cătălin Radu, administrator al unei societăţi comerciale, Tudor Gabriel Bohîlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor la data faptelor, Elena Simina Hulubariu şi Lavinia Geanina Cazan.

Potrivit DNA, la data de 26 noiembrie 2012, DNA s-a sesizat din oficiu în legătură cu săvârşirea de către Andrei Caunii, Tudor Bohîlţeanu, Cătălin Radu şi Răducu Valentin Preda a mai multor infracţiuni de corupţie.

Din cercetări a reieşit că, în noiembrie 2012, Bohîlţeanu şi Cătălin Radu trebuia să se întâlnească cu Valentin Preda pentru a-i remite acestuia din urmă suma de 50.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, avându-se în vedere iminenţa comiterii unei infracţiuni de corupţie, a fost constituită o echipă complexă formată din procuror, ofiţeri de poliţie judiciară, echipă din care făcea parte şi Dan Manolachi. În perioada imediat următoare, poliţistul Dan Manolachi a vorbit la telefon cu o persoană, după care s-a întâlnit cu aceasta, mai întâi în faţa sediului DNA Bucureşti. Ulterior acestei discuţii, persoana cu care s-a întâlnit Manolachi i-a anunţat despre acţiunea DNA atât pe Valentin Preda, cât şi pe Tudor Bohîlţeanu, căruia i-a transmis să-şi anuleze toate întâlnirile din ziua respectivă.

După eşuarea constatării în flagrant a infracţiunilor, urmare a informaţiilor furnizate de Dan Manolachi, cercetările cu privire la aceste infracţiuni au continuat.

La data de 11 septembrie 2010, CNADNR a anunţat prin SEAP organizarea unei licitaţii deschise pentru atribuirea unui contract având ca obiect servicii aferent introducerii unui sistem informatic integrat, implementat la cheie pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei. Câştigătoarea licitaţiei a fost o asociere dintre 2 societăţi comerciale, una dintre ele fiind reprezentată de Andrei Caunii. În perioada negocierilor dintre CNADR şi firma câştigătoare a licitaţiei, mai precis în perioada septembrie - noiembrie 2012, Tudor Bohîlţeanu s-a întâlnit cu Andrei Caunii, iar ultimul s-a arătat nemulţumit de faptul că se trenează această procedură.

Tot în contextul acestor discuţii, Caunii l-a rugat pe Bohîlţeanu să-l informeze şi pe Valentin Preda cu privire la stadiul negocierilor şi la faptul că acestea trenează.

În septembrie 2012, directorul general a CNADNR a avut mai multe discuţii, în acest sens, cu Valentin Preda privind modalitatea în care decurg negocierile pentru atribuirea contractului de extindere a sistemul informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei prin negociere directă. Într-un final, urmare a acestor intervenţii, contractul a fost semnat de părţi la data de 1 noiembrie 2012.

Ulterior, firma câştigătoare a licitaţiei a emis două facturi fiscale în valoare de 16.437.061 lei, plata efectivă pentru una dintre ele fiind efectuată în data de 27 noiembrie 2012, urmare a diligenţelor depuse de Valentin Preda şi Tudor Bohîlţeanu pe lângă factorii de conducere din CNADNR. În acest context, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că pentru intervenţiile sale pe lângă persoane cu funcţii de conducere din CNADNR, în vederea efectuării plăţii către firma respectivă, Caunii trebuie să-i remită 50.000 euro.

Tot în această perioadă, Valentin Preda i-a spus lui Bohîlţeanu că are nevoie de o sumă mai mare de bani şi i-a sugerat acestuia să-i transmită lui Caunii, că pentru intervenţiile sale să-i remită în total suma de 200.000 euro, motivând că este campanie electorală şi are nevoie de bani. Andrei Caunii a acceptat să remită suma de 200.000 euro lui Valentin Preda, numai în ipoteza în care va încasa o sumă mai mare de la CNADNR, propunând totodată să emită o factură cu o valoare mai mare, urmând ca CNADNR să facă plata şi acestei facturi.

Potrivit planului infracţional, după ce CNADNR făcea plata către firma lui Andrei Caunii, acesta trebuia să remită suma de 200.000 euro către Valentin Preda prin intermediul societăţii lui Radu Cătălin.

O altă problemă pe care au întâmpinat-o Bohîlţeanu şi Radu Cătălin era aceea că nu puteau să retragă din bancă, în aceeaşi zi, respectiv 28 noiembrie 2012, suma de 200.000 euro, motiv pentru care au stabilit să-i remită lui Valentin Preda doar o primă tranşă, respectiv 50.000 euro.

La data de 28 noiembrie 2012, Bohîlţeanu trebuia să se întâlnească cu Elena Hulubariu pentru a-i remite acesteia suma de 50.000 de euro, însă întâlnirea nu a mai avut loc. AGERPRES

×