x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Generalii din servicii primesc bani grei pentru paza frontierei

Generalii din servicii primesc bani grei pentru paza frontierei

de Cristian Anton    |    22 Apr 2017   •   09:11
Generalii din servicii primesc bani grei pentru paza frontierei

Poliţia de Frontieră plăteşte 10 milioane de lei pentru mentenanţa autospecialelor sale cu termoviziune către două firme controlate de foşti şefi ai serviciilor secrete. Mira Telecom SRL şi Marctel S.I.T. SRL au primit, în ultimii ani, marea majoritate a contractelor „sensibile” oferite de instituţii de forţă ale României. Aproape 100 de milioane de euro au intrat astfel în conturile firmelor deţinute de generali din intelligence.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a atribuit pe 31.03.2017 un contract pentru „servicii de mentenanţă corectivă (servicii de reparaţie a subsistemelor / componentelor / subansamblelor) pentru autospecialele de supraveghere cu termoviziune din dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră”. Pentru un prim lot “obiectul acordului cadru de prestare de servicii constă în prestarea de servicii de mentenanţa corectivă pentru autospeciale de supraveghere cu termoviziune pe şasiu VW T4 – modernizat”. În cazul celui de-al doilea lor, “obiectul acordului cadru de prestare de servicii constă în prestarea de servicii de mentenanţă corectivă pentru autospeciale de supraveghere cu termoviziune ARTEMIS pe şasiu Land Rover Discovery 4”. Lotul 1 a fost acordat firmei Marctel S.I.T. SRL Bucureşti, care va primi pentru serviciile sale 1.691.140 lei, fără TVA, în timp ce lotul 2 a revenit Mira Telecom SRL Bucureşti, plătită de Poliţia de Frontieră cu 7.790.950 lei, fără TVA. Banii sunt alocaţi din Fondul pentru Securitate Internă şi provin de la UE.

21 milioane de euro într-un singur an pentru Mira Telecom

Mira Telecom şi Marctel fac parte din anturajul privat al Armatei, Poliţiei de Frontieră, Ministerului de Finanţe, dar şi al altor autorităţi de stat. Firma de telecomunicaţii Mira Telecom a primit în ultimii 10 ani peste 200 contracte în valoare totală de 54 de milioane de euro. Anul de glorie a fost 2013, când a parafat înţelegeri de 21 milioane de euro. Printre cele mai importante se numără cel de 6,8 milioane euro pentru mentenanţa sistemului SCOMAR al IGPF, contractul de 5,1 milioane de euro de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud- Est pentru Situaţii de Urgenţă pentru autospeciale de stingere a incendiilor, precum şi înţelegerea de 3,7 milioane de euro din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Utilităţi Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă şi Canalizare Olt, în vederea realizării unui sistem integrat de monitorizare a deversărilor de apă. Mira Telecom a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 46.102.785 lei şi un profit net de 1.077.601 lei, cu 53 de angajaţi.

Armata stă drept în faţa Marctel

Marctel S.I.T. SRL se ocupă, de asemenea, de telecomunicaţii şi a primit de la stat peste 40 contracte, în valoare totală de 36 de milioane de euro. Principalul client este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), dar pe lista instituţiilor publice apare şi Electrica SA. Firma a declarat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de 6.471.979 lei şi un profit net de 151.912 lei, cu 45 de angajaţi.

Mira, SRI şi escrocul din Irak

Mira Telecom este deţinută de Stelian Ilie, Dragoş Băsmăluţă şi Dănuţ Florin Modoran, personaje care nu atrag atenţia, la o primă vedere. Lucrurile devin interesante când aflăm că Dragoş Băsmăluţă este asociat într-o altă firmă, Logika IT Solutions, cu Iulia Maria Zamfir, fiica generalului Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, cunoscut sub porecla “Timpanul”. Întâmplător sau nu, şi această firmă este furnizoare de servicii pentru structuri de siguranţă naţională. Revenind la Mira Telecom, până în 2006 a fost asociat şi James William McCormick. Nimeni altul decât afaceristul condamnat, în 2013, la 10 de închisoare de către instanţele din Marea Britanie, în cazul mega-escrocheriei cu falsele detectoare de bombe produse în România, soldate cu zeci de morţi şi pagube de 85.000.000 dolari pentru guvernul din Irak. Potrivit presei britanice şi americane a timpului, o firmă deţinută de McCormick a vândut Irakului detectoare de mingi de golf fabricate în România drept detectoare de bombe. Culmea, cu un astfel de dispozitiv-jucărie, botezat ADE 651, a fost căutată până şi legendara Elodia, procurorii Parchetului General folosindu-l într-o anchetă oficială, fără nici un rezultat, desigur.

Marctel, STS şi serviciul secret al Armatei

Marctel S.I.T. SRL este deţinută de Doina Elena Cadariu şi Călin Petru Pantea şi face parte din industria de apărare a României, ca asociată cu CN Romarm, Electromecanica Ploieşti SA şi italienii de la Selex Elsag SPA în cadrul Elettra Communications SA. Până în iulie 2011, unul din asociaţii Marctel era Tudor Tănase, nimeni altul decât generalul din fruntea STS. Interesant este faptul că, la momentul retragerii acestuia din firmă, Tănase era déjà director general al serviciului secret de telecomunicaţii, din februarie 2011. Altfel spus, generalul Tudor Tănase a fost o perioadă, concomitent, atât şeful STS, cât şi patronul unei firme private care făcea afaceri cu structurile de securitate ale statului. Potrivit mai multor surse, Marctel S.I.T. SRL este, de fapt, una din afacerile derulate în mediul privat de Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.

×
Subiecte în articol: sts SRI dgia servicii frontieră