x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Guvernul a cedat în privinţa OUG 7, dar cazul Secţiei speciale rămâne bătut în cuie

Guvernul a cedat în privinţa OUG 7, dar cazul Secţiei speciale rămâne bătut în cuie

de Ion Alexandru    |    26 Feb 2019   •   08:03
Guvernul a cedat în privinţa OUG 7, dar cazul Secţiei speciale rămâne bătut în cuie

Guvernul Dăncilă s-a întâlnit, aseară, cu reprezentanţii CSM, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai Inspecţiei Judiciare şi ai Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie pentru a negocia pe tema OUG 7/2019, care modifică legile Justiţiei. Tudorel Toader a anunţat că se vor opera două modificări, una legată de abrogarea articolului care permitea judecătorilor să ocupe funcţii la vârful marilor Parchete, iar a doua va reveni la emiterea avizului consultativ de către Secţia de Procurori de la CSM pentru propunerile şefilor PÎCCJ, DNA şi DIICOT, şi nu de către Plenul CSM, aşa cum prevedea, iniţial, ordonanţa. În rest, Guvernul nu va modifica nicio prevedere legată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Războiul deschis declarat de anumite părţi ale sistemului de forţă împotriva Guvernului are, în fapt, două mize principale. Orodonanţa atacată, astfel, cuprinde unele modificări la Legea 303/2004 şi la Legea nr. 304/2004, care opreşte jocul politic din procuratură. Astfel, o modificare se referă la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care îi anchetează pe Laura Kovesi, pe Lucian Onea, Mircea Negulescu sau Ciprian Man, şi care a deschis un dosar “in rem” care îl vizează pe Augustin Lazăr. OUG stabileşte faptul că actele de urmărire penală făcute de procurorii acestei secţii pot fi infirmate doar de şeful secţiei.

 

Concesiile făcute de Executiv, la negocierile cu sistemul, menite să detensioneze situaţia conflictuală. Judecătorii nu pot conduce Parchetele, iar Secţia de Procurori va emite avizele consultative.

În acest fel, Augustin Lazăr nu poate bloca nicio anchetă care îl poate privi pe el sau pe protejaţii acestuia. Se invocă, de către adversarii acestei modificări, că se încalcă, astfel, principiul controlului ierarhic, prevăzut de Constituţie. În ciuda faptului că acest control ierarhic este asigurat de către şeful secţiei, care nu desfăşoară acte de urmărire penală în dosarele instrumentate de subordonaţii săi.

O altă problemă a procurorilor protestatari este aceea că OUG-ul cu pricina interzice delegarea, în funcţia de procuror general al României, de procuror-şef al DIICOT sau al DNA, precum şi în funcţiile de adjuncţi ai acestora, interimatul neputând funcţiona mai mult de 45 de zile Reamintim că, la sfârşitul lunii aprilie, mandatul actualului procuror general expiră, iar mandatul de şef al DNA este, în prezent, asigurat interimar de mai bine de opt luni. Lipsa unei reglementări ca aceea stipulată în ordonanţă ar fi permis lui Augustin Lazăr să ocupe, cel puţin încă şase luni, funcţia, prin delegare.

Modificări convenite

În urma întâlnirii, de aseară, de la Palatul Victoria, între Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, pe de o parte, şi reprezentanţii structurilor asociative  din sistemul judiciar, s-a decis majorarea salariilor specialiştilor IT din sistem, care au suferit micşorări ale veniturilor, Guvernul urmând a uniformiza grila de salarizare a acestei categorii profesionale care lucrează în instanţe şi parchete. O altă decizie anunţată este aceea de abrogare a articolului din OUG care permitea judecătorilor care au fost, anterior, procurori să ocupe funcţii de conducere la PÎCCJ, DNA şi DIICOT, Guvernul cedând, astfel, presiunilor din sistem. De asemenea, s-a renunţat şi la avizarea consultativă a Plenului CSM pentru propunerile pe funcţiile care urmează să fie ocupate, prin decret prezidenţial, la marile parchete, acest atribut revenind Secţiei de Procurori de la CSM. Consultativ fiind acest aviz, oricum nu are prea multă relevanţă care anume entitate îl emite. De asemenea, s-a mai convenit încheierea unui memorandum între Guvern şi CSM în care să se stipuleze obligaţia Executivului de a trimite la CSM, cu cinci zile înainte de adoptarea OUG-urilor care privesc acest domeniu, draftul proiectelor de ordonanţe. Modificările vor fi adoptate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

 

Greva este ilegală şi se pedepseşte cu puşcăria

Grevele decise, ieri, de mai multe unităţi de Parchet încalcă legea. Blocarea activităţii acestor structuri intră sub incidenţa articolului 202 din Legea nr. 62/2011 privind Dialogul Social, care arată că “nu pot declara grevă procurorii, judecătorii, personalul militar, al SRI, SIE, STS (…)”, iar, potrivit articolului 218 din acelaşi act normativ, “declararea grevei de către organizatori, cu încălcarea art. 202-206, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

 

Iohannis vrea abrogarea integrală a ordonanţei

În timp ce premierul se afla la aceste discuţii, preşedintele Klaus Iohannis a emis un comunicat de presă în care cere Guvernului abrogarea de îndată a OUG nr. 7/2019 şi implementarea recomandărilor cuprinse în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene şi în rapoartele Comisiei de la Veneţia. “Modul de adoptare şi conţinutul noului act normativ în domeniul justiţiei nu numai că pun în discuţie respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi încalcă jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar ignoră şi obligaţiile României în calitate de stat membru UE”, se arată în comunicat.

 

Activitatea Parchetelor, blocată

Scandalul legat de emiterea OUG 7/2019, cu referire la modificarea unor articole din legile Justiţiei a condus la adoptarea, prin votul mai multor adunări generale ale parchetelor, printre care se numără şi DIICOT, a unor decizii care contravin legii şi care se pot solda cu sancţiuni penale. Mai multe unităţi de Parchet au decis, ieri, să-şi suspede activitatea şi să lucreze, în perioada acestei greve nelegale, doar în cauzele urgente. Asta, în timp ce Parchetul General a ales doar să se solidarizeze cu aceste mişcări de protest, fără însă să-şi suspende activitatea.

Plenul CSM a hotărât, ieri, transmiterea unei solicitări către Guvern în vederea abrogării OUG nr. 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată cu 12 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi un vot nul.

Tot ieri, Adunarea Generală a Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a decis ca această unitate de Parchet să-şi suspende activitatea, între orele 8 şi 12, începând de astăzi şi până pe data de 8 martie, în acest timp, urmând a fi soluţionare doar urgenţele. O decizie similară a fost adoptată de către Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, conform căreia, de ieri şi până pe 28 februarie, vor lucre doar în cauzele urgente. Mai mult, acest Parchet a mai luat decizia să susţină punctul de vedere al Parchetului General transmis Secţiei de Procurori de la CSM cu privire la delimitarea faţă de poziţia adoptată de Asociaţia Procurorilor din România, care are o cu totul altă viziune asupra acestui act normativ. Alte asemenea decizii au fost luate la Constanţa, Piteşti sau Cluj-Napoca.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că vor purta o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile Justiţiei. Însă nu vor face grevă.

×