x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Guvernul Orban lucrează la un proiect de lege despre care știe dinainte că încalcă prevederile Constituției

Guvernul Orban lucrează la un proiect de lege despre care știe dinainte că încalcă prevederile Constituției

de Ion Alexandru    |    10 Dec 2019   •   08:08
Guvernul Orban lucrează la un proiect de lege despre care știe dinainte că încalcă prevederile Constituției

Intenția Guvernului Orban, expusă prin intermediul celor trei voci importante ale cabinetului, cu atribuții în domeniu, de a interzice, prin reglementare, cumulul pensiei cu salariul de la stat, încalcă prevederile constituționale. Atât Ludovic Orban, cât și miniștrii Florin Vasile Cîțu și Violeta Alexandru dau ca sigură emiterea unui proiect de lege în acest sens, în ciuda faptului că un demers similar a fost elaborat, în urmă cu 11 ani, de primul Guvern Boc, iar măsura a fost desființată de Curtea Constituțională, întrucât încalcă drepturile şi libertățile fundamentale ale omului, statuate de legi și convenții, dar și de Constituția României.

 

Gândirea economică a Guvernului PNL, condus de Ludovic Orban şi garantat, pe față, de președintele României, Klaus Iohannis, este identică cu cea a Guvernului Boc I, garantat de Traian Băsescu, fost președinte al României. Cea mai recent măsură anunțată a fi elaborată are legătură cu nivelul de trai. Ludovic Orban preciza, zilele trecute, că „nu este normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sector public. E vorba de a nu permite ca o persoană care s-a pensionat – adică foarte mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani în poliție și alte structuri – să cumuleze pensia cu salariu din sectorul public”.

 

Cîțu, Violeta Alexandu și Turcan dau ca sigură o astfel de măsură

Imediat după Orban, a ieșit și ministrul Finanțelor, Florin Vasile Cîțu, care a anunțat că Guvernul are un plan de reducere a cheltuielilor pe anul viitor, astfel încât să se încadreze în deficitul bugetar de aproximativ 3,5%. Este vorba despre concedieri în domeniul bugetar, de înghețarea salariilor demnitarilor și de interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, de asemenea, că este în lucru un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. „Trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deși au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justețea unei măsuri față de o situație data, în care o persoană, deși în plină formă de muncă, după ce primește pensie, se angajează tot într-o instituție publică”, a susținut ministrul de la Muncă. Ieri, vicepremierul Raluca Turcan a ieșit, într-o conferință de presă, și a anunțat că acest proiect de lege se discută la nivelul conducerii PNL și că urmează ca el să ajungă și pe masa Guvernului.

 

Guvernul lui Băsescu și-a rupt deja „dinții” cu o astfel de inițiativă

În 30 decembrie 2008, Guvernul condus de Emil Boc a emis Ordonanța de Urgență nr. 280, pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public de stat și al celor de serviciu, în sensul interzicerii, de asemenea, a cumulului pensiei cu salariul de la stat. Practic, se impunea optarea între pensie și salariu de la stat dacă, după pensionare, persoana în cauză dorea să lucreze în continuare în sectorul public. Ordonanța lui Boc, care se regăsește acum în  intențiile liberalilor, se referee, în primul rând, la pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul de justiție, apărare, ordine publică și siguranță națională, deoarece în aceste sectoare cei ieșiți la pensie își continuau activitatea.

Această Ordonanță de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial al României în primele zile ale anului 2009, însă a fost atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. În 5 ianuarie, CCR a declarat actul normativ ca fiind neconstituțional, astfel încât, la 16 ianuarie 2009, OUG 280/2008 a fost suspendată și și-a încetat efectele juridice. De remarcat este faptul că orice inițiativă de a interzice cumulul pensiei cu salariul este ilegală, deoarece Curtea Constituțională s-a pronunțat deja cu privire la acest aspect, printr-o decizie definitivă și general obligatorie.

 

CCR explică de ce nu se poate așa ceva

În decizia pe care a luat-o acum zece ani, Curtea Constituțională a constatat că, prin dispozițiile cuprinse în OUG-ul Guvernului Boc, se interzicea cumulul pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, în cadrul autorităților și instituțiilor publice și, corelativ, se impunea obligația persoanelor aflate în situația menționată de a opta pentru pensie ori pentru veniturile realizate din activitatea profesională.

„Altfel spus, de a renunța la pensie, continuându-și activitatea profesională sau de a înceta activitatea profesională aducătoare de venituri și de a-și conserva pensia”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Instanța de contecios constituțional sublinia, la acel moment, faptul că „interdicțiile și obligațiile impuse prin OUG 280/2008 afectează prin limitare atât dreptul la pensie, cât și dreptul la muncă, consacrate de Constituție”. Curtea a precizat că Guvernul nu este împiedicat să promoveze, cu respectarea dispozițiilor constituționale, a principiilor neretroactivității legii, nediscriminării și egalității de drepturi și a celorlalte norme și principii prevăzute de Constituție, măsurile necesare cu privire la cazurile și condițiile în care pensia poate fi cumulată cu veniturile realizate din muncă. Astfel, excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului a fost admisă, constatându-se definitiv și obligatoriu faptul că OUG 280/2008, care interzicea cumulul pensiei cu salariul la stat încalcă articolul 115, alineat 6 din Constituția României.

 

Dreptul la muncă și dreptul la pensie sunt inalienabile

Atât decizia CCR nr. 82/2009, cât și opinia Avocatului Poporului și a altor specialiști în drept constituțional arată că o inițiativă legislativă care interzice cumulul pensiei cu salariul încalcă articolele 41, 47 și 115 din Legea Fundamentală. Mai întâi, articolul 47, care prevede că „dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupației, precum și a locului de muncă, este liberă”. Prin interzicerea continuării activității într-o instituție publică, după pensionare, se încalcă acest drept fundamental la muncă.

Pe de altă parte, în cuprinsul articolului 47 din Constituție, care face referire la nivelul de trai, în alineatul al doilea, se arată: „cetățenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, la ajutor de șomaj și la alte forme de asigurări sociale publice sau private prevăzute de lege”. Condiționarea plății pensiei de renunțarea la o activitate remunerată încalcă, astfel, dreptul fundamental la pensie. Iar o reglementare care să pună în pericol dreptul la muncă și la pensie încalcă prevederile articolului 115, alineat 6 din Constituție, care prevede: „Ordonanțele de Urgență (…) nu pot afecta drepturile și libertățile prevăzute de Constituție”.

 

Atac guvernamental împotriva pensionarilor care muncesc la stat. PNL reîncălzește ciorba lui Emil Boc, pe care nu a „servit-o” nimeni nici cu zece ani în urmă

 

 

×