x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ienicerii Monicăi Macovei, în oala cu mizerii

Ienicerii Monicăi Macovei, în oala cu mizerii

de Dan Constantin    |    18 Mai 2017   •   15:51
Ienicerii Monicăi Macovei, în oala cu mizerii

Povestea SIPA începe de pe vremea ministrului Quintus, care a pus serviciul în subordinea Penitenciarelor. Pentru că în pușcării se vorbeau multe și despre magistrați și politicieni, ministrul Valeriu Stoica ia sub directa lui subordonare SIPA. În campania electorală din 2004, tandemul Băsescu-Macovei o acuză pe Rodica Stănoiu că SIPI făcea poliție politică. Ia decizia să dizolve structura informativă după ce șeful acesteia, generalul Dan Gheorghe, ar fi avut un conflict cu Dan Tapalagă. Note de presă susțin ambiguu că misiunea lui Tapalagă, consilierul ministresei, era să recupereze de la SIPA mapa profesională, cu filme cu tot, a fostei procuroare... Odată desființat serviciul, Macovei trimite să frunzărească prin documente un grup de trei istorici (încă necunoscuți) și doi consilieri de încredere. Cristi Vasilică Dănileț și procurorul Paul Silviu Dumitriu au sarcina să stabilească ce tip de documente există și să propună administrarea lor. Dănileț îi relatează lui Turcescu, acoperitul jurnalist, că a intrat de trei ori în arhivă și a citit ,,selectiv” 300 de note informative. ,,O parte se refereau la judecători și procurori: critici ale hotărârilor judecătorești, analize ale averii unora, presupuse acte de corupție, prezentare a relațiilor personale, inclusiv cele intime sau probleme medicale”. Laura Ștefan, și ea din pletora de consilieri a Monicăi Macovei, aprecia într-un raport SAR că ,,arhiva SIPA avea un potențial de șantaj”.

Cum a fost exploatat acest potențial? Deciziile definitive de condamnare a adversarilor politici ai regimului Băsescu în procese pline de vicii de procedură sau cu probe fabricate de anchetele DNA și acceptate de judecători arată că LISTA SIPA nu e o ficțiune.

Cititorii arhivei au fost bine plasați de sistem. Dănileț, membru CSM, repus în drepturi de ÎCCJ după suspendare; Dumitriu este șef de secție în DNA, după venirea lui Kovesi; Laura Ștefan trăiește din ong-uri de lux, desemnată expert anticorupție planetar și decorată de Ambasada SUA. Monica Macovei și Băsescu Traian sunt de neatins.

×
Subiecte în articol: monica macovei