x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Infractori de lux „exportaţi” în America

Infractori de lux „exportaţi” în America

de Dan Constantin    |    14 Feb 2019   •   12:11
Infractori de lux „exportaţi” în America

Un nou lot de infractori a fost extrădat în Statele Unite în luna ianuarie. Domeniul în care „lucrau” - zona IT, a gulerelor albe - acoperea operațiuni ilegale cu monede virtuale și țepe de proporții date pe platformele de comerț electronic unor cetățeni din SUA. În ultimii ani, România a „livrat” partenerului strategic mulţi infractori „de lux”, între care hackeri care proveneau din „celebra” școală a infracțiunilor IT de la Vâlcea; unul devenit celebru după ce a spart conturile unor oficiali de la cel mai înalt nivel de decizie din Washington. Un alt caz, discret tratat, a fost cel al unui demnitar român implicat în trafic de arme pentru teroriști; în altul au fost operate arestări ale mituitorilor care operau în baze militare americane. Poliția Română confirmă că Secret Service, importantă structură de securitate a Statelor Unite, a desfășurat operațiuni în România pentru capturarea unor infractori.

Vlad Nistor deschisese la Cluj-Napoca o platformă pentru tranzacționare de monede virtuale, instrument financiar cu mare putere de atracție și puțin controlat prin reglementările băncilor centrale. În acestă zonă gri, firma CoinFlux a spălat fonduri obținute prin metode diferite de criptare frauduloasă. Nistor era la un capăt al podului transoceanic de transfer și valorificare a infracțiunii de escrocare a clienților americani. De la începutul anului 2016, când a început să funcționeze rețeaua, până la blocarea ei,victimele au suferit un prejudiciu de 34 milioane de dolari. Autoritățile federale din Kentucky au formulat acuzații împotriva a 14 cetățeni români, investigațiile fiind corelate între Secret Service și DIICOT. Potrivit comunicatului Poliției Române din 9 februarie 2019, „în urma solicitării primite de la autoritățile competente din SUA, aproape 100 de polițiști din structurile de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea au efectuat 27 de percheziții imobiliare la reședințele persoanelor vizate. La percheziții au participat și agenți ai Secret Service”.

14 arestaţi, împachetaţi şi expediaţi

Destructurarea caracatiței cu centrul la Cluj și tentacule în multe localități a marcat și o premieră: indisponibilizarea de către autoritățile de aplicare a legii în România de criptomonede RIPPLE și BITCOIN. 14 persoane implicate în rețeaua de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea de grup infracțional organizat au fost preluate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române pentru a pune în execuție mandatele internaționale de arestare. Anterior datei de emitere a comunicatului citat, persoanele au fost extrădate în SUA. Este interesant de precizat că, în cazul lui Vlad Nistor, avocații au obținut un termen de răgaz, pentru a demonstra în fața instanței că acesta nu ar fi comis încălcări grave ale legilor din SUA, care să justifice extrădarea. În final, și capul rețelei de fraudă informatică, acuzat că avea rolul de „bancher” al bandei, s-a alăturat grupului extrădat. Procedurile de extrădare între cele două țări sunt reglementate de Legea 302/2004 și Tratatul de extrădare dintre România și Statele Unite, intrat în vigoare în luna mai 2009.

Guccifer, extrădat de două ori

Marcel Lazăr Lehel, un hacker din Arad, devenit celebru sub numele Guccifer, atinge o „performanță” greu de egalat: a făcut naveta între închisorile din România și SUA, fiind de două ori extrădat în Statele Unite. În martie 2016, a fost predat americanilor pentru a fi judecat pentru spargerea unor mail-uri ale unor persoane din elita politică de la Washington: Hillary Clinton, familia Bush, Colin Powell. El ispășea o pedeapsă de 7 ani pentru că reușise să spargă conturile de mail chiar directorului SRI George Maior și Corinei Crețu, comisar european. După câteva luni de anchete în SUA, timp în care ar fi fost amestecat și în cercetarea poveștii complicate a mail-urilor „scăpate” din Departamentul de Stat și a „preludiilor” la cazul Trump-Rusia, Guccifer este returnat în România. În octombrie 2018, este trimis din nou în SUA pentru a executa o pedeapsă de 52 de luni de închisoare.

,,Autoritățile federale din Kentucky au formulat acuzații împotriva a 14 cetățeni români, investigațiile fiind corelate între Secret Service și DIICOT

 

Demnitar în unitate strategică, traficant de arme

Cazul lui Cristian Vintilă a fost tratat cu discreție în România, deși avea toate datele să devină un scandal uriaș. În octombrie 2014, când ocupa o funcție de conducere la vârful Administrației Naționale a Rezervelor de Stat, Vintilă a fost arestat în Muntenegru în timp ce tranzacționa cu agenți sub acoperire americani o livrare de armament pentru gherila columbiană FARC. Demnitarul, care conducea o unitate cu statut militarizat, a fost arestat împreună cu Virgil Florin Georgescu, consultant pe probleme de securitate, și Massimo Romagnoli, fost parlamentar italian din formațiunea lui Berlusconi. Cei trei au fost extrădați în Statele Unite, unde au fost condamnați. Deși condamnarea de patru ani nu expirase, în 2018, Agenția de Imigrări a SUA l-a expulzat pe Vintilă în România. El nu a fost prezentat în nicio emisiune tv, nu a dat niciun interviu pentru media scrisă, nu există date despre locul de detenție unde și-ar ispăși restul de pedeapsă. Virgil Georgescu, condamnat la 10 ani, a susținut că este nevinovat și că operațiunea era sub acoperirea CIA. Romagnoli a scris o carte despre caz.

Cazul lui Dumitru Martin, condamnat la 13 ani pentru mituirea unui comandant american din baza militară Mihail Kogălniceanu, poate fi baza unui scenariu de film. Martin, cu neamuri bine plasate în structuri politice din Constanța, a oferit o șpagă de un milion de dolari pentru a livra timp de cinci ani, prin firma Polaris, containere pentru transport armatei SUA. A negociat mita cu agenți sub acoperire ai FBI și, deplin încrezător că va semna contractul, după ce a transferat în conturile indicate de americani 900.000 de dolari pentru „ungerea” afacerii, a plecat la San Francisco pentru a achita ultima rată. Pe 1 decembrie 2017 este arestat de FBI pe aeroportul din California. Alți trei angajați ai firmei Polaris au fost și ei condamnați de tribunalul din Sacramento în 2018.

 

×