x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Inspectoarele cu bube boicotează controlul

Inspectoarele cu bube boicotează controlul

de Dan Constantin    |    07 Sep 2017   •   11:10
Inspectoarele cu bube boicotează controlul
Sursa foto: unknown

Controlul Inspecției Judiciare la DNA a fost dinamitat din interiorul echipei trimise să evalueze activitatea managerială din imperiul Codruței Kovesi. Nota difuzată de procurorul-inspector Elena Rădescu, însărcinată să conducă echipa de control, a fost aruncată în spațiul public cu scopul evident de a discredita și a bloca acțiunea cerută de ministrul Justiției. Rădescu și-a luat aliate procuroare din echipă - Camelia Irina Prisăcariu și Mihaela Focică - să-i susțină opera de apărare a șefei DNA, instituție de care sunt legate ombilical. Cine sunt cele trei procuroare, ce bube au ele în mapele profesionale care le fac șantajabile și ,,devotate cauzei”  la comanda Sistemului?

Elena Rădescu a primit din partea Inspecției Judiciare sarcina de a conduce echipa de control la DNA, funcție neformalizată,  care nu conferea drepturi în plus sau competențe suplimentare față de ceilalți procurori-inspectori desemnați pentru această acțiune. Rădescu a deformat însă principiul conducerii colegiale și a decis să supună munca echipei unei subordonări față de cei controlați. A agreat reguli dictate de Codruța Kovesi, a creat diferențe de tratament în relația cu procurorii DNA și a provocat de fapt sciziunea echipei de control în două grupuri. Rădescu a reușit să discrediteze de fapt controlul înainte de redactarea raportului pentru a eșua sau trimite sub semnul suspiciunii concluzii care ar fi nefavorabile conducerii DNA.

 A jucat în tragedia ,,Moartea procurorului Panait”

Biografia Elenei Rădescu are multe puncte care-i anunțau comportamentul și făceau previzibilă situația de acum. După absolvirea liceului la Rm. Vâlcea în 1979, sunt patru ani de pată albă până în 1983, când intră la Drept, absolvit cu un an suplimentar de studii și alt an sabatic până la licența din 1989. În 1990 o găsim consilier juridic la Vălenii de Munte, apoi procuror din 1995 în Prahova. Ajunge inspector în 1999 și în 2002 este plasată la DNA pentru doi ani. Face parte din echipa desemnată de Picioruș să-l ,,execute” pe procurorul Lele din Oradea. Urmează evenimente tragice care au startul în 24 martie 2002 când desantul procurorilor - Panait, responsabil de caz supravegheat de Elena Rădescu, și Ovidius Păun - pleacă să-l ancheteze pe Lele. Fac percheziția în 27 martie și la întoarcere în București, Panait nu cedează presiunilor, dă neurmărire în dosar și-și depune demisia la 1 aprilie. După zece zile se sinucide. Procuroarea se întoarce cu forțe noi, împreună cu procurorul Al. Chiciu extinde ancheta şi arestează și doi judecători de la Tribunalul Bihor, pe lângă Lele. Pentru faptele ,,de arme” Rădescu primește în 2002 distincția Meritul Judiciar. Lele declară acum că procuroarea a colaborat mereu cu „serviciile”. Din 2004 este de profesie ,,inspector”. Primea sarcinile de ,,încredere”: a curățat mizeriile din Armaghedon după reținerea abuzivă a lui Mugur Ciuvică în dosarul Armaghedon şi a executat fără menajamente pe procurorii Nastasiu și Ciurea, dar l-a salvat pe procurorul Plăcintă după uriașa eroare judiciară în urma căreia o nevinovată a stat zece ani nevinăvată în pușcărie, acuzată de crimă. Procurorul Plăcintă fusese coleg la Parchetul din Ploiești cu doamna inspectoare.

Sponsorizări pentru ofițerul DNA

Camelia Irina Prisăcariu și-a făcut ,,mâna” la procuraturile din Iași. A fost în concurență la avansări cu ,,eminentul” procuror Eva, dar l-a biruit. În DNA nu a ajuns decât soțul ei, Tiberiu, ca ofițer judiciarist. Familia Prisăcariu și-a creat relații excelente în mediul de afaceri din Iași de la care a obținut ceva avantaje. Iulian Dascălu, potentul om de afaceri local, a susținut ani de-a rândul cheltuielile pentru cariera din tenis a fiicei doamnei procuror. Dosarele lui Dascălu s-au închis ca seturile, c-așa-i în tenis. Contractele de sponsorizare le semna ofițerul Tiberiu, deși prin statutul MAI ele erau interzise. Din 2011, Camelia Prisăcariu și soțul ofițer se mută la București. Doamna la Inspecția Judiciară, soțul în structura centrală a DNA.

Procurorul Portocală, albit de procuroarea Focică

Marile spirite se întâlnesc. Dacă nu le unește destinul, le adună nevoile Sistemului. Procuroarea Focică, dacă nu exista, trebuia inventată. Cum a ajuns Mihaela Florina Focică să pună umărul la deturnarea controlului Inspecției Judiciare în feuda Kovesi, alături de mai vechile în meserie Rădescu și Prisăcariu? Povestea de succes pentru o tânără ambițioasă și blondă pe deasupra începe când toate ușile i se deschid după absolvirea Dreptului, la București, în 1994. Alege să meargă la Pitești, loc mai puțin populat cu vedete, aproape de Capitală, unde se afirmă repede printre magistrați. În 2005 se afla deja la DNA, în structura locală Pitești. Începea marele bal al băsismului, cu Macovei Monica la pupitrul Justiției. După doi ani, în 2007, vrea să fie directoare de penitenciar, și dorința i se îndeplinește. Este detașată la Administrația Națională a Penitenciarelor, devenind directoarea pușcăriei din Colibași. Norocul o ajută să plece din această funcție pentru că putea să intre în Cartea Recordurilor, pusă să-l aibă în custodie pe fostul soț, arestat pentru o evaziune de câteva milioane. Instituția divorțului o scapă de rușine și revine la DNA Pitești, apoi la DIICOT. În 2013 o aflăm consiliera personală a lui Codruț Olaru, împărțind postul cu Alina Bica. Țara are nevoie de Focică la CSM doar un an, apoi o încartiruiește în 2014 la Inspecția Judiciară. Se ,,încălzește” cu o spălătură aplicată la comandă procurorului Portocală, ceea ce îi dă acestuia tăria și siguranța protecției să trecă la o nouă treaptă a dezmățului. Verificată în misiune, este trimisă în echipa sigură, pe care sistemul se poate baza sub comanda lui madam Rădescu. Triunghiul de fier din echipa de şase a dat peste cap controlul. Nici că se putea o dovadă mai mare că Justiția este cu adevărat independentă şi are mecanismele ei de reglare, fără a mai fi nevoie de modificări la capitolul răspunderea magistraților.

×
Subiecte în articol: Elena Rădescu laura codruta kovesi