x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Internele s-au constituit parte civilă în dosarul “Jakarta”

Internele s-au constituit parte civilă în dosarul “Jakarta”

de Ion Alexandru    |    20 Mai 2019   •   14:10
Internele s-au constituit parte civilă în dosarul “Jakarta”

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) susţine că, în operaţiunea aducerii în ţară, de la Jakarta, a lui Nicolae Popa, cu o aeronavă de lux închiriată de la SC Ion Ţiriac Air SRL, în primăvara anului 2011, instituţia a fost prejudiciată cu suma de 57.000 de euro. Informaţia reiese din motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care judecătoarea Francisca Vasile i-a ridicat Laurei Codruţa Kovesi măsura controlului judiciar instituită de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Suma în cauză constituie prejudiciul cu care Internele s-au constituit parte civilă în dosarul “Jakarta”.

 

Instituţia condusă de ministrul Carmen Dan intervine în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, constituindu-se parte vătămată cu suma de 234.000 de lei, reprezentând contravaloarea facturii pe care MAI, prin intermediul Inspectoratului General al Poliţiei, a plătit-o companiei de transport aerian Ion Ţirac Air SA.

Achiziţia publică a unei părţi din contravaloarea cursei aeriene private cu care a fost adus în ţară, din Indonezia, Nicolae Popa, în primăvara anului 2011, a avut loc în baza unei note de fundamentare întocmite ca urmare a unei analize pe care şi-a pus semnătură inclusiv Laura Codruţa Kovesi, în calitatea ei de procuror general al României, alături de reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii, ai Ministerului Justiţiei, ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale.

 

Contractul, încheiat la insistenţele lui Kovesi

Conform documentelor aflate la dosarul de urmărire penală, Laura Codruţa Kovesi a avut rolul determinant în hotărârea închirierii unui avion privat, pentru efectuarea acestei extrădări, după ce MApN a declinat orice intenţie de a pune la dispoziţia Parchetului o aeronavă militară şi după ce achiziţia, aşa cum ar fi fost normal, a unor bilete pentru curse de linie, nu a fost o variantă pe care echipa care s-a ocupat, la vremea respectivă, de această operaţune să o ia în calcul. Asta, în ciuda faptului că nici Parchetul General, nici Ministerul de Interne nu aveau obligaţii legale în domeniul extrădării, ci Ministerul Justiţiei.

În baza acestei note de fundamnentare, la data de 14 aprilie 2011, între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi SC Ion Ţiriac Air SRL a fost încheiat contractul nr. 1388511, în valoare de 234.207,3 lei (57.000 de euro). Exact aceasta este suma cu care Ministerul de Interne a comunicat procurorului Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care se ocupă de dosarul “Jakarta”, că se constituie parte civilă în procesul penal. Acest lucru a fost comunicat încă din data de 4 martie 2019, printr-o adresă ce are numărul 134119.

 

Cealaltă jumătate a transportului, plătită de Ghiţă, printr-o firmă din Ploieşti

Până şi judecătoarea Francisca Vasile, care consideră că aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a servit executării unei sentinţe penale, recunoaşte că operaţiunea nu era de competenţa procurorului general al României. Mai mult, judecătorul atestă ca un lucru real faptul că plata pentru serviciile de transport aerian s-a făcut parţial din conturile MAI, parţial prin firma Conti, la intervenţia lui Sebastian Ghiţă, deşi judecătorul afirmă că nu există dovezi concrete că Ghiţă ar fi acţionat la ordinul lui Kovesi.

Costul total al aeronavei cu care a fost adus în ţară Nicolae Popa a fost de 122.632 de euro, iar compania de construcţii Conti SA Ploieşti a plătit, la cererea lui Sebastian Ghiţă, suma de 268.689.36 de lei (65.400 de euro) către SC Ion Ţiriac Air SRL. Sebastian Ghiţă a denunţat că a făcut această plată la cererea expresă a lui Kovesi, care s-a folosit de această operaţiune pentru a-şi asigura viitoarea numire la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Traian Băsescu.

 

Ministerul de Interne a notificat, în 4 martie 2019, că se constituie ca parte vătămată în dosarul lui Kovesi cu suma plătită, în 2011, de Poliţie, către SC Ion Ţiriac Air SRL.

 

Carmen Dan vrea să recupereze de la Laura Kovesi banii daţi de IGPR pe avionul de lux care l-a adus în ţară pe Nicolae Popa

×