x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Nica, Ţicău şi Athanasiu

Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Nica, Ţicău şi Athanasiu

29 Noi 2016   •   10:38
Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a foştilor miniştri Nica, Ţicău şi Athanasiu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a foştilor miniştri ai Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Dan Nica şi Silvia Adriana Ţicău şi a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, în dosarul Microsoft 2.


Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Nica Dan, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, a Silviei Adriana Ţicău, fost ministru la aceeaşi instituţie, în perioada iulie-decembrie 2004, şi a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei în perioada 2003-2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, sursa citată precizează că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Pe 23 noiembrie, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu, pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul-şef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deţinut calitatea de membri ai Guvernului - Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 - 2005, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit", se arăta într-un comunicat al DNA.

Sursa citată menţiona că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 şi nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", se arăta în comunicat.

DNA preciza că, în calitate de secretar de stat, respectiv de ministru, Adriana Ţicău, cu încălcarea dispoziţiilor privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvern, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la HG nr.1.473 /11.12.2003.

Conform anchetatorilor, aceasta a iniţiat şi susţinut proiectul HG nr.1.778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", mai menţiona sursa citată.

DNA mai arăta că, în calitate de ministru, Alexandru Athanasiu, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul HG nr.1778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", potrivit procurorilor. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis nica ticau athanasiu