x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătorii ICCJ amână, pentru 13 martie, pronunţarea în dosarul 'Gala Bute'

Judecătorii ICCJ amână, pentru 13 martie, pronunţarea în dosarul 'Gala Bute'

01 Mar 2017   •   21:48
Judecătorii ICCJ amână, pentru 13 martie, pronunţarea în dosarul 'Gala Bute'
Sursa foto: ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au mânat miercuri, pentru 13 martie, pronunţarea primei decizii în dosarul "Gala Bute", în care fostul deputat Elena Udrea este acuzată, printre altele, de luare de mită şi abuz în serviciu.

Şedinţa de judecată a durat mai bine de 10 ore, iar la final magistraţii au anunţat că amână pronunţarea pentru data de 13 martie.

Elena Udrea a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că nu a avut nicio ezitare în declaraţii de când a început această "nebunie".

"Mi-au trebuit şi mie doi ani să văd că la ultima faptă nici măcar nu mai eram ministru când s-a întâmplat. (...) Am constatat şi eu că, de fapt, la vremea aceea nu mai eram ministră. Nu poţi să fii atât de disperat să acuzi un om încât să nu te uiţi la un lucru esenţial, dacă mai eram în măsură să săvârşesc presupusa faptă de încercare, tentativă, de a păcăli UE cu fonduri europene. (...) În cei doi ani de când a început această nebunie, nu am o singură ezitare în declaraţii. Lucrul pe care l-am spus de la început l-am spus permanent, cei care au minţit şi-au schimbat de 100 de ori declaraţiile. (...) Deci, sentimentul meu este un sentiment bun. Spuneam că m-am bucurat că este un complet format din femei pentru că, cel puţin în ultimii doi ani, am constatat că femeile sunt mai curajoase şi mai puternice, cu excepţii", a afirmat Elena Udrea.

Întrebată dacă i-a iertat pe cei care şi-au recunoscut faptele în acest dosar, ea a răspuns afirmativ, precizând că şi-ar dori ca aceştia să primească o pedeapsă cât mai mică şi, dacă se poate, să nu ajungă la închisoare.

"Chiar şi aşa, în condiţiile în care au săvârşit aceste fapte şi le-au şi recunoscut, mi-aş dori din suflet să primească o pedeapsă cât mai mică şi, dacă se poate, fără să ajungă în închisoare. Deci, i-am iertat de mult. Pot să înţeleg slăbiciunile unor oameni, deşi, ştiţi cum e, unul toarnă pentru că are copii, altul toarnă că îi e frică să nu ajungă în închisoare, altul spune prostii şi minte. Acum, noi, ăştia care nu avem nici copii şi avem şi onoare, ce să facem? Să ne asumăm toate acuzaţiile mincinoase şi să fim judecaţi şi să suportăm consecinţele faptelor celorlalţi?", a spus Elena Udrea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut miercuri ultimul termen în dosarul "Gala Bute", context în care procurorul de şedinţă a reiterat rechizitoriul, iar la final a cerut pedepse cu executare spre maximum şi în limitele prevăzute de lege pentru Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu şi Ştefan Lungu. În schimb, pentru Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă, procurorii au cerut pedepse cu executare dar reduse cu o treime, după ce aceştia şi-au recunoscut vinovăţia.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie 2015, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Udrea a stat în arest preventiv în perioada 25 februarie - 7 mai 2015, după care a fost plasată în arest la domiciliu până la data de 16 iunie 2015.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, fostul preşedinte al FRB, Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al lui Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.

Tudor Breazu şi Rudel Obreja sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani; Gheorghe Nastasia - luare de mită, Ştefan Lungu - complicitate la dare de mită, Ana Maria Topoliceanu - luare de mită, Dragoş Marius Botoroagă - de dare de mită, Ion Ariton - participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: Elena Udrea