x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătorii supremi fug de MITĂ la PNL

Judecătorii supremi fug de MITĂ la PNL

de Dan Constantin    |    29 Noi 2018   •   08:58
Judecătorii supremi fug de MITĂ la PNL

Un caz de mită plin de controverse, care a lovit puternic în pozițiile unor fruntași ai PNL, nu este elucidat prin sentințe definitive nici după un deceniu de la producerea presupuselor infracțiuni de corupție. Retrocedarea unui teren de 15 hectare cu potențial puternic imobiliar din Buzău a fost miza pentru care s-ar fi mișcat sute de mii de euro în susținerea campaniei electorale din 2008. Procurorii au împărțit acuzațiile în două dosare aflate încă pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dintre numele grele incluse în proces, doar Cristian David, fost ministru de Interne, a fost condamnat la închisoare. Magistraţii de la ÎCCJ se recuză în serie să judece apelurile în cele două dosare la completurile de cinci.

Primarul din Jilava, Mladin Adrian, aflat în arest în 2014 pentru retrocedări frauduloase în comuna din buza Capitalei, și-a adus aminte, înainte să fie condamnat, că ar fi făcut în urmă cu ceva ani o „mașinație” pentru a intra în posesia terenului de 15 hectare din intravilanul Municipiului Buzău. El îl indică pe Marian Bîgiu, prefect la Buzău, că a fost mituit pentru a rezolva retrocedarea. Denunțul făcut la DNA a fost rapid transformat într-un dosar în care au devenit „penali” o serie de fruntași liberali. George Scutaru, Dan Motreanu, Cristian David, Marian Bîgiu sunt inculpați pentru presupuse infracțiuni de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani. DNA a desfăcut cazul în două dosare, după interesele politice ale acelei perioade.

Eliminarea lui Scutaru, după manual

În toamna 2015 sunt trimiși în judecată pentru spălare de bani Dan Motreanu și George Scutaru. Motreanu era fost ministru al Agriculturii, secretar general al PNL, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Scutaru, după alegerea lui Iohannis la Cotroceni, devenise consilier pentru securitate națională și avea șanse mari să fie numit director al SIE. Cum a fost coborât de pe caii mari ?

Denunțul lui Mladin, continuat cu arestarea lui Bîgiu în decembrie 2014, îl face și pe fostul prefect denunțător. El a susținut că a luat mită pentru partid și a dat banii mai departe, lui Scutaru și lui Motreanu, pentru finanțarea campaniei PNL din 2008. Demisia lui Scutaru, în prima săptămână din martie 2015, este scoasă din manualul de „eliminări”: a fost pus pe tușă, exact înainte să fie prezentat în postura de viitor șef al SIE consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă, venit în vizită la București. „Opera” binomului Coldea-Kovesi lovea la timp pentru a nu avea la șefia SIE un apropiat al președintelui, concurent puternic pentru SRI. Generalul Silviu Predoiu, directorul interimar al spionajului, nu marșa la manevrele „cuplului”, și venirea lui Scutaru ar fi întărit poziția de independență a serviciului. În 2018, după trei ani de proces, decizia completului de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție este limpede: Scutaru și Motreanu, plus o colaboratoare, și ea trimisă în judecată, sunt declarați nevinovați. Așadar, un nou abuz pus la cale pentru eliminarea unor adversari care puteau destabiliza statul paralel.

Procesul lui David are alt final. Fostul ministru de Interne este condamnat la 5 ani și 7 luni închisoare pentru că ar fi luat 500.000 de euro mită. David, și el dintr-o echipă neagreată de binom , avea socrul, fost președinte al Camerei de Comerț a României, deja condamnat, așa că propaganda îl includea într-o familie de penali. În plus, să nu uităm, dacă facem puțină istorie, în epoca lui Coldea, niciun ministru de Interne (excepție Traian Igaș din Arad și Ioan Rus din Cluj) nu a scăpat fără dosar la DNA sau o condamnare. Subordonarea serviciului secret al MAI, jinduit de SRI, le-a fost fatală.

DNA FACE RECURS. INSTANȚA: Ne vedem la anu’!

DNA nu se lasă: a făcut recurs la sentința achitării lui Scutaru, Motreanu și Ana Schaer (dosar 2501/1/2018 la ÎCCJ). Și celălalt dosar al mitei PNL de la Buzău este în recurs (dosar 2440/1/2018), având ca părți pe Mladin Adrian, Cristian David, Nițescu Roger, Bîgiu Marian, Doloiu Gheorghe și DNA.Termenele s-au tot amânat, până la judecarea pe fond, magistrații făcând cereri de abținere. Ioana Bogdan, Ionuț Matei, Rodica Aida Popa, Leonțina Serban nu vor să intre în complet pentru judecarea lui Scutaru&Co.; Simona Căluan, Simona Encean, Rodica Aida Popa au făcut cereri de abținere în dosarul David. Bulibășeala produsă de loteria sulfuroasă organizată de doamna Tarcea pentru completurile de cinci judecători a aruncat pentru 21 ianuarie 2019 următoarele ședințe de judecată în aceste dosare.

„Scutaru a fost pus pe tușă exact înaintea să fie prezentat în postura de viitor șef al SIE consilierului de securitate de la Casa Albă venit în vizită la București.”

 

×
Subiecte în articol: judecători mita