x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi, dată pe mâna CSM pentru că a încălcat Constituția

Kovesi, dată pe mâna CSM pentru că a încălcat Constituția

de Ion Alexandru    |    19 Apr 2018   •   09:19
Kovesi, dată pe mâna CSM pentru că a încălcat Constituția

Inspecția Judiciară a finalizat un nou dosar de cercetare disciplinară împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, aceasta fiind acuzată, de această dată de manifestări care aduc atingere onoarei profesionale și prestigiului justiției săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu și nerespectarea deciziilor Curții Constituționale. Aceasta este a treia cauză succesivă în care Kovesi va compărea în fața Secției de Procurori de la CSM.

Principala acuzație adusă șefei DNA, de această dată, este faptul că Laura Kovesi a încălcat dispozițiile explicite ale deciziei Curții Constituționale nr. 611 din 3 noiembrie 2017, prin refuzul de a se prezenta în fața Parlamentului României - Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru aspecte ce țin de organizarea alegerilor din anul 2009 și de scrutinul prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei.

Inspecția Judiciară arată că, prin poziția publică a lui Kovesi pe această temă, a fost afectată onoarea profesională și prestigiul funcției de magistrat “cu consecința încălcării dispozițiilor: articolul 4 alin. (1) și 90 din Legea nr. 303/2004; art.104 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, precum și ale articolelor 7, 17, 18 și 20 din Codul Deontologic al judecătorilor și procurorilor”.

Refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare a constituit și unul dintre ele 20 de puncte aflate în raportul ministrului justiției, Tudorel Toader, prin care a fsot formulată, în data de 22 februarie, cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA. Atât Secția de Procurori de la CSM, cât și președintele Klaus Werner Iohannis au decis că încălcarea deciziilor CCR nu reprezintă motive suficiente pentru revocarea din funcție a lui Kovesi.

Nu este pentru prima dată când șefa DNA este dată de Inspecția Judiciară pe mâna Secției penru Procurori de la CSM. Kovesi a mai fost cercetată disciplinar în alte două cauze disciplinare aflate, în prezent, în atenția Consiliului.

×