x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi își ține în brațe „băieții” de la Ploiești

Kovesi își ține în brațe „băieții” de la Ploiești

de Ion Alexandru    |    15 Feb 2018   •   07:57
Kovesi își ține în brațe „băieții” de la Ploiești
Sursa foto: Karina Knapek

Laura Kovesi își apără subordonații de la DNA Ploiești și susține că aceștia nu au încălcat legea în dosarele instrumentate. Ea susține că probele dezvăluite, în ultimele zile, reprezintă „o regie” a unor inculpați trimiși în judecată și condamnaţi. Șefa DNA nu și-a prezentat demisia din funcție și nu a revocat niciun subordonat de la Prahova, implicat în acest scandal fără precedent.

 

„Am cerut de la ST Ploiești un raport scris în legătură cu informațiile vehiculate în ultimele zile în spațiul public. Am primit acest raport, care ajuns și pe masa procurorului general”, a precizat, aseară, Codruţa Kovesi, într-o conferinţă de presă. Kovesi neagă că ar fi vorbit vreodată cu procurorul Mircea Negulescu despre vreo schemă legată de instrumentarea unor dosare. „În DNA nu se fabrică probe”, a afirmat șefa DNA, care lasă să se înțeleagă că apariția informațiilor referitoare la plăsmuirea unor probe în dosarele DNA Ploiești reprezintă încercarea familiei Cosma de a scăpa de o comdamnare definitivă. „Vlad Cosma, inculpat, are calitatea de martor în 12 dosare instrumentate la DNA Ploiești. Într-unele, el a cerut să facă denunțuri”, spune Kovesi. Aceasta mai susține că evenimentele din ultimele zile reprezintă un „festival al infractorilor care vor să intimideze procurorii”. „Procurorii respectă legea. Avem toleranță zero la corupție”, a mai declarat șefa DNA, încheind conferința de presă cu afirmația că nu intenționează să-și prezinte demisia.

 

Războiul de gherilă din interiorul sistemului

Instituția condusă de Laura Kovesi a fost implicată, în ultimul an, în mai multe scandaluri publice legate de modul în care Direcția Națională Anticorupție funcționează, atât la nivelul managementului, cât și la nivelul calității dosarelor instrumentate. În 2017, procurorii lui Kovesi au fost acuzați, într-o Decizie a CCR, că au încălcat Constituția, deschizând un dosar penal în care se cerceta modul în care a fost emisă OUG 13.

Ulterior, mai mulți procurori au depus plângeri la Inspecția Judiciară, reclamând modul nepotrivit în care Kovesi conduce instituția. În presă, au apărut înregistrări dintr-o ședință de lucru a DNA, în care șefa instituției cerea „decaparea” unui dosar și anchetarea unui prim-ministru. Doi procurori importanți, Mihaiela Iorga Moraru și Doru Țuluș, care au intrat în conflict direct cu Kovesi, au fost dați afară. Mihaiela Iorga Moraru s-a ales chiar cu un dosar penal, instrumentat de DNA Ploiești.

Scandalul de la Ploiești a scos-o pe Codruța Kovesi în prima sa conferință de presă ca șefă a DNA

Nu mă pot pronunța dacă probele din dosar (dosarul lui Ghiță - n.red.) au fost depuse legal. Asta va stabili Inspecția Judiciară. Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi dna ploiesti