x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Laura Kovesi atacă la CEDO Constituția României

Laura Kovesi atacă la CEDO Constituția României

de Ion Alexandru    |    09 Ian 2019   •   09:14
Laura Kovesi atacă la CEDO Constituția României

Laura Kovesi a dat în judecată, la CEDO, în decembrie, Curtea Constiuțională a României, invocând că dreptul său de a conduce DNA a fost încălcat, prin decizia în care judectorii constituționali l-au obligat pe Klaus Iohannis, în vara anului trecut, să o revoce din funcție. Kovesi susține că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, deoarece Decizia CCR nu este supus recursului. Acțiunea frizează absurdul, întrucât speța soluționată de CCR nu o avea ca parte pe Kovesi, ci viza un conflict juridic de natură constituțională între ministrul justiției și președintele României.

Fosta șefă a DNA a precizat, pentru un portal de știri apropiat instituției pe care a condus-o, că, în decembrie 2018, a depus o plângere la CEDO, apreciind că i-au fost încălcate drepturile ca urmare a deciziei nr. 359 din 2018 a CCR. Laura Kovesi recunoaște că nu a fost parte a speței judecate de CCR, însă susține că avea dreptul de a fi citată sau de a avea calitatea de intervenientă în proces.

Mai mult, aceasta susține că i-au fost încălcate drepturile omului inclusiv prin faptul că o decizie a Curții Constituționale nu este supusă căilor de atac. Asta, în ciuda faptului că, în Constituția României, se prevede expres faptul că Deciziile și Hotărârile CCR sunt definitive și general obligatorii, neputând fi supuse vreunei căi de atac (apel sau recurs).

Ce anume încearcă Kovesi să obțină prin această acțiune de-a dreptul halucinantă este greu de înțeles, întrucât decretul de revocare, semnat de Klaus Iohannis, în vara anului trecut, nu poate fi anulat. Mai mult, chestiunea disputată la CCR nu a vizat în niciun fel persoana fizică Kovesi, ci soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției, pe de o parte, și președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul acestuia din urmă, complet neconstituțional, de a emite decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Anunțul lui Kovesi vine chiar în ziua în care Anca Jurma și-a încheiat madatul interimar de șefă a DNA. Augustin Lazăr nu a delegate pe nimeni în această funcție, postul fiind preluat, procedural, de prim-adjunctul DNA, Călin Nistor. Jurma a postat, pe site-ul DNA, o scrisoare în care arată că nu se solidarizează cu abuzurile în îndeplinirea actului de justiție, “indiferent de către cine s-ar comite”

 

 

×
Subiecte în articol: laura kovesi