x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lazăr: Avem nădejdea că acest corp de elită al magistraturii va reuşi să rezolve problemele judiciare ale societăţii

Lazăr: Avem nădejdea că acest corp de elită al magistraturii va reuşi să rezolve problemele judiciare ale societăţii

27 Apr 2018   •   22:10
Lazăr: Avem nădejdea că acest corp de elită al magistraturii va reuşi să rezolve problemele judiciare ale societăţii

Ministerul Public este o instituţie modernă, la standarde europene, cu procurori care au o medie de vârstă de 43-45 de ani, foarte bine ancoraţi în realitate şi care este esenţial să stăpânească respectarea drepturilor fundamentale ale omului, a afirmat vineri, la Alba Iulia, procurorul general al României, Augustin Lazăr. 

"În zilele noastre (...) observăm că această instituţie, care este importantă pentru statul de drept (...), este una modernă, este una la standarde europene dezvoltată. Este alcătuită din magistraţi procurori care au o vârstă medie în jur de 43, 45 de ani. Prin urmare, sunt foarte bine ancoraţi în realitate (...) şi avem nădejdea că acest corp de elită al magistraturii române va reuşi să rezolve problemele judiciare ale societăţii, să îşi aducă o contribuţie importantă la rezolvarea acestor probleme", a declarat procurorul general în cadrul unei reuniuni organizate de Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. 

Augustin Lazăr a adăugat că este nevoie de procurori şi de judecători foarte bine pregătiţi profesional pentru a stăpâni respectarea drepturilor fundamentele. 

"Noi trebuie să cunoaştem esenţial deciziile CEDO şi pentru aceasta am şi luat o măsură încă de anul trecut, un proiect care se numeşte 'Protejarea drepturilor fundamentale în faza de urmărire penală'. (...). Este clar că aşa cum s-au făcut anchetele în urmă cu 10,15, 20, 30 de ani, niciodată nu ne vom mai putea reîntoarce la acele vremuri. Lumea a evoluat, standardele drepturilor fundamentale sunt tot mai exigente şi, pe deasupra, mai avem şi noile tehnologii care popularizează, prezintă imediat orice inabilitate a organului judiciar în materie de procedură, într-un anume domeniu. Orice inabilitate este prezentată, popularizată şi verificată de îndată. Aceasta înseamnă că noul corp al magistraţilor Ministerului Public trebuie să fie foarte bine pregătit profesional, inclusiv în problematica drepturilor fundamentale, şi atunci vom putea vedea că procurorii, judecătorii sunt independenţi ca stare de spirit", a declarat Lazăr. 

Acesta a adăugat că cine stăpâneşte bine probleme profesionale are o stare de confort şi nu se simte stresat de o dezbatere publică pe o anumită problemă. "El ştie precis, stăpâneşte lucrurile, le controlează, dă soluţie temeinică şi legală şi ştie că există o trasabilitate, o verificabilitate a acestei soluţii în materie judiciară", a spus Augustin Lazăr. 

Procurorul general a făcut trimitere şi la o remarcă a unui profesor francez de drept, care, într-o lucrare publicată în 2006, susţinea că asistăm peste tot în Europa la fenomenul numit judiciarizarea vieţii publice internaţionale. Potrivit acestuia, judecătorul, procurorul este pus în situaţia de a da nişte rezolvări unor probleme care sunt pretinse, unor "bombe mediatice". 

"Când cineva vine şi spune că a găsit ceva extraordinar, că banii publici dintr-un anume domeniu au făcut obiectul unei fraude, începe un val mare: 'să se sesizeze Ministerul Public, trebuie imediat ca această problemă să fie rezolvată'. Şi ce face Ministerul Public? Face pe artificierul. Îmbracă ţinuta aceea de demontat bombele, ţinuta de artificier, ia obiectul pretins a fi bombă, îl duce într-un loc sigur, în clădirea Ministerului Public, unde îl studiază cu atenţie. De cele mai multe ori sunt bombe false, dar societatea trebuie să ştie dacă e bombă sau nu e bombă, adică dacă este o infracţiune sau nu e infracţiune. Sigur că e de dorit, în final, să se constate că a fost o simplă dezbatere publică. Ea putea să aibă loc în mod liber şi soluţia procurorului poate fi verificată în continuare pe cursul judiciar de către judecătorul care are această competenţă şi lucrurile se aşază. Prin urmare, o problemă emoţională în public, care este foarte important să fie lămurită, este rezolvată în acest mod de către magistraţii procurori, care le transformă din probleme emoţionale în probleme reci, probleme de drept, ele sunt analizate la rece şi sunt soluţionate conform legii. Adeseori, astfel de probleme pot fi bombe adevărate, cum s-ar spune, adică pot să fie infracţiuni, pot să fie malversaţiuni economico-financiare, aşa cum se mai vede uneori, că s-au făcut fraude cu privire la banii publici, cu privire la fondurile europene şi atunci, Ministerul Public trebuie să dea soluţia temeinică şi legală în această situaţie", a mai spus procurorul general. 

Augustin Lazăr a participat vineri la o reuniune dedicată Centenarului Marii Uniri, organizată de Universitatea "1 Decembrie 1918", în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, unde a făcut un istoric al Ministerului Public de la fondarea sa, în urmă cu 156 de ani, şi refondare, în urmă cu 100 de ani. 

×