x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Locotenenții lui Kovesi vor să iasă la lumină

Locotenenții lui Kovesi vor să iasă la lumină

de Ion Alexandru    |    24 Iul 2018   •   07:43
Locotenenții lui Kovesi vor să iasă la lumină

Patru pretendenți la scaunul Laurei Codrua Kovesi și-au depus, ieri, dosarele la Ministerul Justiției. Toți au decis să se înscrie în cursă în fix ultima zi care le-ar fi permis acest lucru. Doi dintre candidați, Marius Iacob și Florentina Mirică, sunt apropiați ai fostei șefe a DNA, al treilea, Elena Grecu, lucrează, la rândul ei, la DNA, în timp ce al patrulea pretendent, Cristian Lazăr, ocupă poziția secundă în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General.

Cel mai puțin controversat dintre cei patru candidați la conducerea DNA este procurorul Cristian Lazăr, care ocupă, în prezent, funcția de procuror-șef adjunct în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistcă a PÎCCJ. Totuși, acesta a instrumentat, în cariera sa, câteva dosare cu rezonanță, pe care le-a închis, printre acestea numărându-se dosarul privind plagiatul lui Victor Ponta, dosarul caselor familiei Iohannis sau cel al închisorilor CIA de pe teritoriul României.

Tot la categoria “mai puțin controversați” se înscrie și fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Elena Grecu. Aceasta activează în prezent ca procuror în cadrul Direcției Naționale Antcorupție și este ultimul candidat care și-a depus dosarul pentru conducerea DNA.

Apropiații “fostei” se bagă în față

Există, însă, și doi candidați care, pe lângă faptul că sunt foarte apropiați de Laura Kovesi, sunt mai mult decât controversați. Primul este Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, cunoscut opiniei publice din perioada în care a instrumentat celebrul dosar “Elodia”, însă este și personajul care s-a deplasat, în 2010, la Jakarta, pentru a-l prelua pe Nicolae Popa. Iacob a fost mâna dreaptă a lui Kovesi, atât la Parchetul General, cât și la DNA. Anul trecut, acesta a fost cercetat disciplinar de către Inspecția Judiciară pentru că a efectuat urmărirea penală în dosarul înregistrărilor ședinței DNA, cu toate că a participat personal la această ședință și ar fi trebuit să se abțină. În dosar, Iacob a dispus testarea cu aparatul poligraf a procurorilor DNA.

Cel de-al patrulea candidat este procurorul Florentina Mirică, cea pentru care Laura Kovesi s-a deplasat de mai multe ori la CSM pentru a o susține în acțiunea disciplinară declanșată împotriva ei. Florentina Mirică este procuror șef serviciu în cadrul Secției pentru Combaterea Corupției din DNA, calitate din care a instrumentat dosare “grele”, cum ar fi cel al lui Gabriel Oprea sau cel al fostului ministru de interne Petre Tobă. Inspecția judiciară a trimis-o în judecată disciplinară pentru că a divulgat date confidențiale dintr-un dosar. În 27 iunie, Secția pentru procurori în materie disciplinară de la CSM a respins acțiunea diciplinară.

Lipsește o candidatură

Până la închiderea ediției, actualul procuror șef interimar al DNA, Anca Jurma, instalată cu mare pompă de către Augustin Lazăr, nu s-a prezentat la Ministerul Justiției pentru a-și depune candidatura la șefia definitivă a instituției.

Ieri a expirat termenul până la care se puteau depune candidaturile pentru șefia DNA. Cei ce îndeplinesc condițiile vor susține în perioada 25-27 iulie un interviu cu ministrul justiției, iar rezultatele vor fi afișate pe 30 iulie

×