x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ludovic Orban, citat la DIICOT

Ludovic Orban, citat la DIICOT

03 Iul 2018   •   10:56
Ludovic Orban, citat la DIICOT

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a prezentat marţi la DIICOT pentru a fi audiat în legătură cu plângerea pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

 

"Am fost citat de procurorul DIICOT care a început urmărirea penală in rem pentru cercetarea faptelor. Evident, voi comunica toate informaţiile pe care le cunosc legate de subiectul în cauză. Sesizarea mea se referă la posibilitatea comiterii a patru infracţiuni, respectiv uzurparea funcţiei, divulgare de informaţii cu caracter secret, informaţii nepublice, de prezentare cu rea-credinţă de informaţii inexacte către preşedintele României, atunci când se comit fapte care afectează interesul statului", a afirmat Orban.

El a precizat că va pune la dispoziţia procurorului informaţiile pe care le cunoaşte din media, "din surse deschise", urmând ca procurorul să efectueze cercetarea în conformitate cu legea.

"Sesizarea mea nu se referă la fondul deciziei, ci la modul în care a fost luată această decizie, la modul în care Liviu Dragnea şi Vasilica Viorica Dăncilă au acţionat încălcând prevederi ale Constituţiei şi prevederi ale legilor în vigoare. Nu am nimic contra Statului Israel. A fost o interpretare care a fost dată într-un mod rău-voitor şi eronat de Liviu Dragnea. Relaţiile dintre România şi Israel nu vor fi afectate în niciun fel", a completat Orban.

Pe 17 mai, Ludovic Orban anunţa, la Iaşi, că a depus, în "calitate de cetăţean al României", o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Liderul liberalilor spunea că aceste fapte sunt legate de "pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după" adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Parchetul General a decis transmiterea plângerii către DIICOT, fiind instituţia competentă pentru a ancheta respectivele fapte.

Ulterior, DIICOT a anunţat că a început urmărirea penală in rem în dosarul întocmit de anchetatori în urma plângerii depuse de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Conform unor surse judiciare, decizia a fost luată pe data de 7 iunie pentru infracţiunea de înaltă trădare şi divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională. AGERPRES

×