x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus condamnări în cazul lotului Albiţa în baza vechiului Cod penal

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus condamnări în cazul lotului Albiţa în baza vechiului Cod penal

08 Mar 2017   •   23:10
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus condamnări în cazul lotului Albiţa în baza vechiului Cod penal
Sursa foto: Creatas/Getty Images/Creatas RF

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, miercuri, condamnarea celor 46 de poliţişti de frontieră din cadrul PTF Albiţa, la pedepse cuprinse între doi şi trei ani ani de închisoare, cu suspendare, după vechiul Cod penal.

Cei 46 sunt condamnaţi pentru luare de mită, constituire/aderare la grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei magistraţilor, 25 dintre cei 46 de poliţişti de frontieră au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de 4 ani, iar alţii 21 au primit condamnări de 3 ani cu suspendare, cu perioadă de
supraveghere de 5 ani. Cei 46 au fost judecaţi în conformitate cu prevederile vechiului Cod Penal.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011, 46 poliţişti de frontieră în cadrul PTF Albiţa, au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de aproximativ 2,2 milioane lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera.

Cei 46 au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, într-un grup infracţional organizat în care rolurile şi atribuţiile erau prestabilite, iar beneficiul era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere. De regulă, mita varia între 5 şi 10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei) şi aproximativ 10 - 100 de euro sau 50 - 200 lei în cazul unor situaţii speciale, în care preţul creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră - lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari -, susţin procurorii anticorupţie.

Astfel, arată DNA, pe fiecare tură un inculpat 'colecta' în medie între 400 şi 2.000 lei.

În vederea confiscării sumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

În 21 şi 22 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a 40 de inculpaţi. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerile DNA şi a dispus arestarea preventivă a unui număr de 32 de inculpaţi pentru 29 de zile iar pentru o parte dintre aceştia, instanţa a dispus prelungirea arestării preventive.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Jandarmeria Română. www.agerpres.ro

×