x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mama acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada nu va fi extrădată

Mama acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada nu va fi extrădată

07 Iun 2016   •   16:50
Mama acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada nu va fi extrădată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv marţi cererea formulată de autorităţile judiciare canadiene de extrădare a Anei Maria Nedelcu, acuzată că şi-a răpit copilul născut în Canada şi l-a adus în România.

Instanţa supremă a admis atât contestaţia făcută de Ana Maria Nedelcu, cât contestaţia procurorilor, desfiinţând o decizie din 24 mai luată de Curtea de Apel Bucureşti prin care se dispusese extrădarea femeii.

În cadrul procesului desfăşurat marţi, Ana Maria Nedelcu i-a implorat pe judecători să nu o extrădeze în Canada şi le-a cerut să îi îngăduie să îşi crească copiii în România.

Ea a fost susţinută în sala de judecată şi de procurorul de şedinţă, care a criticat decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti, explicând faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română.

Autorităţile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârşirea infracţiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârşită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinţi.

Încă de la început, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au anunţat că nu susţin cererea de extrădare.

Cu toate acestea, un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, Adrian Podar, a dispus pe 13 aprilie arestarea femeii, aceasta fiind eliberată peste o săptămână, după ce dosarul a ajuns la instanţa supremă. Ulterior, pe 24 mai, acelaşi judecător a admis şi cererea de extrădare, decizie anulată acum tot de instanţa supremă.

Ana Maria Nedelcu susţine că, în anul 2001, a emigrat în Canada şi s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cei doi având un băieţel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărţit de bărbat înainte de a naşte, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent şi o bătea. În 2013, Ana Maria Nedelcu susţine că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obţinut în instanţă tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ana Maria Nedelcu canada extradare ICCJ