x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre

Mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre

10 Ian 2018   •   14:43
Mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis miercuri cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, după ce acesta a încălcat termenii controlului judiciar şi a plecat în Madagascar. 

ÎCCJ a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de avocaţii lui Mazăre. 

Procesul în care s-a judecat cererea DNA a durat în jur de o oră, iar decizia a fost luată după aproximativ 15 minute de către un complet condus de judecătorul Ionuţ Matei. 

Procurorul DNA a declarat în sala de judecată că gestul lui Mazăre de a pleca din ţară reprezintă o sfidare la adresa justiţiei din România. 

"Cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura arestului preventiv este întemeiată pe sesizarea organului de supraveghere - IPJ Constanţa, la data de 30 decembrie 2016, ca urmare a încălcării graficului de prezentare. Instanţa urmează să constate că inculpatul se sustrage cercetării judecătoreşti. Este o atitudine asumată de inculpat. Această atitudine dovedeşte cu prisosinţă reaua-credinţă şi echivalează cu o sfidare a instanţei şi a justiţiei din România. Suntem martorii unui adevărat curent în rândul anumitor persoane cu posibilităţi materiale, care părăsesc ţara şi sfidează instanţa. Inculpatul are calitatea de suspect sau inculpat în opt dosare penale. Îmi aduc perfect aminte că, în martie 2016, a spus că nu îşi poate asigura existenţa materială şi a depus un contract de muncă în Egipt. La momentul respectiv, am susţinut că demersul este neserios. Iată că acum a cerut azil politic", a spus procurorul. 

De cealaltă parte, avocatul Tiberius Bărbăcioru a arătat că decizia lui Mazăre de a pleca din ţară este urmarea unor demersuri judiciare împotriva lui. 

"Apărarea este pusă într-o situaţie delicată. Este un gest asumat de domnul Mazăre şi a fost determinat de declanşarea unor proceduri considerate de domnia sa injuste. Se pune întrebarea dacă neprezentarea în instanţă echivalează cu o sustragere de la judecată. Reprezentantul DNA a mers mai departe şi a spus că este o sfidare la adresa justiţiei", a declarat avocatul, moment în care a fost întrerupt de judecătorul Ionuţ Matei, care l-a întrebat: "Şi nu este?". 

"Încerc să argumentez că nu ar fi. Legea prevede ca inculpatul să fie reprezentat de avocat. Prezenţa lui nu este obligatorie. Este o situaţie dificilă. Vă rog să nu o faceţi mai dificilă decât este. Radu Mazăre a dat ample declaraţii, a propus probe în apărarea sa, a depus documente. Singura problemă ar fi lipsa lui de la ultimul cuvânt, dar ultimul cuvânt este un drept. Emiterea unui mandat acum nu trebuie să anticipeze condamnarea lui. Singura motivaţie ar fi o mustrare anticipată. Gestul este surprinzător inclusiv pentru apărare, dar punctul de vedere al apărării este că el nu a fugit şi nu s-a ascuns", a replicat avocatul. 

"Dar din punctul de vedere al apărării, a încălcat sau nu legea? Răspundeţi cu da sau nu", l-a întrebat din nou judecătorul. 

"Îmi rezerv dreptul de a răspunde cum vreau eu", a spus avocatul. 

"Este şi ăsta un răspuns", a tras concluzia judecătorul Ionuţ Matei. 

Avocatul a continuat spunând că emiterea unui mandat şi arestarea în străinătate a lui Radu Mazăre va îngreuna desfăşurarea proceselor pe care acesta le are în instanţele din România. 

"Gândiţi-vă la proceduri, la comisia rogatorie. Plecarea din ţară a fost o opţiune personală. Gestul nu a fost foarte bine calibrat juridic. A fost un gest impulsiv generat de nemulţumiri până la limita suportabilităţii. Nu pot să-i cer să lupte împotriva unei conjuncturi care îl depăşeşte. Radu Mazăre are un comportament atipic, dar face parte din personalitatea lui. Din locul în care se află, Radu Mazăre nu este în măsură să provoace valuri şi convulsii în societate", a adăugat avocatul. 

Acesta a precizat că există chiar posibilitatea ca Radu Mazăre să vină în ţară şi să se prezinte la ultimul termen al acestui dosar, moment în care judecătorul Ionuţ Matei a exclamat: "Chiar!". 

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre, în cadrul unui proces în care fostul edil este judecat pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, în care mai sunt inculpaţi fostul deputat Eduard Martin şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky. 

Pe 30 decembrie, IGPR a anunţat că Radu Mazăre, care se afla sub control judiciar, nu s-a prezentat la Poliţia din Constanţa pentru semnarea graficului de prezenţă, fostul edil informându-l pe ofiţerul de caz că se află pe teritoriul statului Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: radu mazare