x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Mini-DNA-urile din ministere. La Agricultură sunt deja şapte!

Mini-DNA-urile din ministere. La Agricultură sunt deja şapte!

de Cristian Anton    |    11 Iul 2016   •   10:00
Mini-DNA-urile din ministere. La Agricultură sunt deja şapte!
Sursa foto: Victor Stroe

Noua Strategie Naţională Anticorupţie (SNA) 2016- 2020 presupune înfiinţarea unui „mini DNA” la nivelul fiecărui minister. Noile structuri vor trebui să raporteze adevăratului DNA orice faptă de corupţie. Iniţiativa guvernului legiferează însă o stare de fapt: majoritatea ministerelor au deja, de ani de zile, structuri proprii anticorupţie.

Mini-DNA-urile vor fi înfiinţate, pentru început, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei. După principiul „toate-s vechi şi nouă toate”, vedem însă că ministerele sunt deja dotate cu astfel de structuri.

Ministerul Economiei are o direcţie de Control intern/managerial, care are atribuţii anticorupţie. La Finanţe, funcţionează încă din 2013 Unitatea pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice, aflată în subordinea ministrului. Iar în această unitate sunt patru Servicii de coordonare şi verificare procedurală, precum şi un Compartiment monitorizare şi asigurare flux de informaţii. În Ministerul Transporturilor, nu mai departe de 16.06.2016, au fost înfiinţate Comisia de monitorizare şi Echipa de gestionare a riscurilor, structuri anticorupţie cu şefi numiţi direct de ministru.

Şi celalalte mari ministere au mini-DNA-uri. În Ministerul Agriculturii sunt nu mai puţin de şapte! Şi nu e nici o glumă, toate sunt anticorupţie şi apar în organigramă: Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii, Direcţia Monitorizare, Inspecţii, Verificare şi Control, Serviciul Inspecţii, Verificare şi Control, Direcţia Control, Serviciul Control Buget Naţional, Antifraudă şi Fonduri Europene, Serviciul Control Fonduri Europene pentru Dezvoltare Rurală şi Serviciul Control ex- POST şi POP/POPAM. În Ministerul Sănătăţii există încă din anul 2011 Compartimentul Integritate, o structură proprie anticorupţie, subordonată direct ministrului. Înfiinţarea acestuia a fost prevăzută de Strategia Naţională Anticorupţie 2008- 2010 şi a costat 7 milioane de lei, printr-o finanţare asigurată de Uniunea Europeană.

 

„Avertizorul de integritate poate fi oricare dintre noi, indiferent că lucrăm în sectorul public sau în sectorul privat. Nu e o profesie să fii avertizor, este un rol pe care ți-l asumi într-un anumit context” - Raluca Prună, Ministrul Justiţiei.

Paradoxal, singurul minister în care nu avem nici o structură anticorupţie proprie este chiar cel al Justiţiei.

Strategia asumată de premierul Dacian Cioloş transformă întregul guvern într-un DNA colosal. Ce va fi, vom vedea

 

Nici avertizorii de integritate nu-s o noutate/Statut legal incert

Kovesi va avea oameni în tot guvernul

Dacă înfiinţarea de mini -DNA-uri în fiecare minister nu e neapărat ceva nou, avertizorii de integritate par a fi ceva original. Doar par. Pentru că, la Ministerul Educaţiei de pildă, astfel de oameni există încă din 2013.

 

Pe site-ul Ministerului Educaţiei sunt chiar două secţiuni anticorupţie. În 2013 a fost înfiinţată Comisia Naţională de prevenire a actelor de corupţie în educaţie, condusă direct de ministru. În paralel, există o secţiune destinată sesizării actelor de corupţie din învăţământ. Profesorii, părinţii sau elevii trebuie doar să completeze un formular on-line, în care să spună unde şi în ce a constat incidentul. Practic, vorbim aici chiar de avertizorii de integritate aduşi de noua SNA. Una peste alta, dacă luăm avertizorii de integritate ca instituţie, încurajaţi şi protejaţi de lege să toarne tot, la care se adaugă noile sau mai vechile structuri anticorupţie din ministere, reactivate şi întărite, vor însemna mii de oameni deveniţi, peste noapte, agenţi DNA. Laura Codruţa Kovesi are acum pârghiile legale şi posibilitatea de a controla activitatea întregului guvern. 

Şefa DNA va deveni cel mai puternic om din România. 

×