x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Noi completuri de 5 la ÎCCJ. Dar doar pentru opt zile

Noi completuri de 5 la ÎCCJ. Dar doar pentru opt zile

de Ion Alexandru    |    14 Dec 2018   •   10:51
Noi completuri de 5 la ÎCCJ. Dar doar pentru opt zile

Conducerea ÎCCJ a tras, pentru a treia oară, la sorți, componența completurilor de 5 judecători, însă extragerea de ieri a fost și prima care a întrunit condițiile legale. Astfel, de acum, la ÎCCJ vor funcționa nu patru, ci șase completuri speciale, conform deciziei CSM. Surpriza zilei de ieri constă în aceea că fostul procuror Horia Valentin Șelaru nu mai face parte din aceste complete. Însă, noile completuri vor funcționa, doar pe hârtie, timp de opt zile, deoarece, în ianuarie, trebuie reluată procedura.

160 de bile, aduse din Franța, de la o companie, și care au costat ÎCCJ aproximativ 320 de euro, au fost folosite, pentru tragerea la sorți a celor 30 de judecători, 15 de penal și 15 de civil, care vor alcătui viitoarea componență a completurilor de 5 judecători. Este pentru a treia oară când conducerea ÎCCJ derulează această procedură, anul acesta, prima la începutul anului, apoi alta luna trecută, însă niciuna dintre acestea nu a respectat prevederile legale și constituționale.

După extragerea bilelor, președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, a dat citire numelor. Astfel, din Completul Penal C1 vor face parte judecători Simona Cristina Neniță, cea care a făcut opinie separată la precedenta decizie a Colegiului de Conducere, fiind de părere că noua Lege 208/2018 trebuia aplicată încă din vară, Iulian Dragomir, vicepreședintele ÎCCJ, Constantin Epure, Marius Foitos și Ionuț Matei, Complertul Penal C2 va fi compus din Simona Daniela Enceanu, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Aida Rodica Popa. Iar Completul Penal C3, nou introdus ca urmare a recomandărilor CSM, este compus din judecătorii Francesca Maria Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădina Alexandrescu și Ana Iancu. Judecătorul Horia Valentin Șelaru, fost procuror și consilier al Laurei Kovesi, făcut de Traian Băsescu direct judecător ÎCCJ, nu a fost extras.

În schimb, Crisina Tarcea s-a extras pe ea însăși pentru Completul Civil C2.

Nicio cauză pe rol, până la sfârșitul anului

După tragerea la sorți, urma ca programul Ecris al ÎCCJ să stabilească repartizarea aleatorie a dosarelor aflate pe rolul celor două vechi completuri de 5, către cele trei completuri nou formate în fiecare materie. Asta teoretic, înseamnă că noile completuri urmează să înceapă să judece cauzele. Practic, însă, conform avizierului ședințelor de judectată, Înalta Curte va mai lucra, în 2018, timp de doar opt zile, respectiv în datele de 14, 17, 18, 19, 20, 24, 27 și 31 decembrie. De la 1 ianuarie 2019, aceste completuri nu mai pot activa în componența trasă la sorți, ieri, procedura urmând a fi reluată. De altfel, în niciuna dintre aceste zile nu erau pe rol cauze judecate la completele de 5 judecători.

Reamintim faptul că, luna trecută, CCR a admis existența unui conflict juridic de natură constituțională între ÎCCJ și Parlamentul României, generat de Hotărârile Colegiului de Conducere al instanței supreme, începând cu anul 2014, care au adăugat la lege, încălcând prevederile legale potrivit cărora trebuia să fie trași la sorți nu doar patru, ci toți cei cinci judecători care au alcătuit completele speciale. În vara acestui an, când a intrat în vigoare Legea 208/2018, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a refuzat să tragă la sorți noile completuri, amânând, ințial, procedura, pentru ianuarie 2018. CCR a decis că acest lucru este nelegal și neconstituțional, însă, până la motivarea deciziei, conducerea ÎCCJ a purces la o nouă tragere la sorți. Nulă, potrivit motivării CCR.

Completurile extrase nu vor judeca nicio cauză. Abia cele trase la sorți în ianuarie 2019 vor intra, propriu-zis, în pâine. Acestea vor judeca și contestațiile în anulare a sentințelor pronunțate de vechile completuri, constituite nelegal

 

×
Subiecte în articol: completuri de 5 judecători