x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Numele lui Victor Ponta, în noul dosar al lui Sebastian Ghiţă (surse)

Numele lui Victor Ponta, în noul dosar al lui Sebastian Ghiţă (surse)

25 Mar 2016   •   19:57
Numele lui Victor Ponta, în noul dosar al lui Sebastian Ghiţă (surse)
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Numele fostului premier Victor Ponta ar apărea în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiţă este cercetat de DNA alături de mai multe persoane, printre care şi procurorul Liviu Tudose, potrivit unor documente ale anchetatorilor, după cum susţin surse judiciare.

Conform surselor citate, Victor Ponta ar fi avut în vara anului 2014 o discuţie cu Liviu Tudose, care era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, întâlnirea fiind intermediată de deputatul Sebastian Ghiţă.

Ponta, la acea vreme premier, i-ar fi promis lui Tudose funcţia de director al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, susţin sursele citate.

Procurorul ar fi fost în principiu de acord, însă, ulterior, niciuna dintre propuneri nu s-a materializat, potrivit documentelor din dosar.

Sebastian Ghiţă ar fi facilitat întâlnirea dintre premierul Ponta şi Tudose cu scopul de a-l recompensa pe procuror pentru că i-ar fi furnizat informaţii dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, conform aceloraşi surse.

Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, dar şi fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost arestaţi preventiv vineri în dosarul clasat de Lucian Papici şi redeschis recent de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, Dosaru este acuzat de luare de mită, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului, iar Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lână Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, actual şef adjunct al acestei structuri, este acuzat de folosirea sau permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii şi luare de mită.

În acelaşi dosar, Aurelian Mihăilă, fost procuror general adjunct al PCA Ploieşti, este acuzat de două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cercetare abuzivă, în timp ce fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas este cercetat pentru trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

De asemenea, în acest dosar DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă.

Potrivit DNA, Liviu Tudose şi Viorel Dosaru sunt acuzaţi că au permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii dintr-un dosar care nu erau destinate publicităţii, scopul constând în zădărnicirea unei anchete penale, dar şi în protejarea intereselor unor persoane şi firme cercetate în cauza respectivă.

Astfel, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al PCA, inculpatul Liviu Tudose Liviu a permis accesul deputatului Sebastian Ghiţă la informaţii ce nu erau destinate publicităţii dintr-un dosar penal al respectivei structuri de parchet.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

Procurorii spun că scopul lui Tudose era acela de a obţine funcţii de conducere în cadrul unor instituţii publice pentru sine, dar şi acela de a zădărnici urmărirea penală efectuată în cauza respectivă.

"Scopul respectiv era urmărit atât de inculpaţii din dosarul menţionat, cât şi de deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice şi firme cercetate în cauză", precizează DNA. AGERPRES

×