x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie O scrisoare pierdută prin Washington

O scrisoare pierdută prin Washington

de Dan Constantin    |    09 Apr 2020   •   10:36
O scrisoare pierdută prin Washington
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, care a gestionat contractul Microsoft cu statul român pentru o perioadă-cheie a plăților care au spoliat bugetul public, devenind țap ispășitor al afacerii oneroase, s-a hotărât să dea în vileag mecanismul politico-financiar al uriașei fraude. A făcut-o într-un mod spectaculos: simțind că declarațiile lui vor fi înăbușite în țară, s-a adresat în septembrie 2017 autorităților de vârf ale Statelor Unite, care declarativ sprijineau lupta anticorupție din România. Memoriul-denunț asumat de Gabriel Sandu a rămas, surprinzător, până acum, un strigăt în pustiu, deși conținea toate datele pentru a lămuri mecanismul escrocheriei transpartinice, transguvernamentale și transfrontaliere.

El a descris în amănunt, cu date concrete, ușor de verificat, modul prin care compania Microsoft cumpăra influență la nivel înalt prin intermediul Microsoft Irlanda și reprezențanța sa Microsoft România. Microsoft opera și comercializa în România în mod indirect licențe și servicii prin intermediul unor terțe companii agreate și abilitate direct de compania americană în spatele cărora se aflau mereu aceleași persoane care alcătuiesc un grup criminal organizat, susține Gabriel Sandu. Au fost prevăzute sume uriașe, de zeci de milioane de euro, pentru consultanță și asistență, plătite de Guvernul României către o rețea de de offshoruri deținute de rerezentanții unui grup criminal organizat, alcătuit din peste o sută de persoane, avându-i la vârf pe Claudiu Florică, Dinu Pescariu și Dragoș Stan.

Fostul ministru al Comunicațiilor, aflat în miezul problemei, arată că în afacerea Microsoft s-a făcut trafic de influență susținut de „un grup consistent de oameni politici, în frunte cu Traian Băsescu, prim-ministrul Emil Boc, consilierii prezidențiali Theodor Stolojan și Elena Udrea, soțul acesteia, ambasadorii SUA, Austriei, Germaniei, dar și de ofițeri superiori din Serviciul Român de Informații și STS (generalii SRI Dumitru Zamfir și Dumitru Cocoru, generalul STS Marcel Opriș, aceștia fiind reprezentanții prim-adjunctului SRI, generalul Florin Coldea și directorului SRI George Maior).

În denunț sunt nominalizați și prezentați cu detalii ale contribuției la „preluarea unor sume uriașe de bani, în baza contractelor Microsoft, din bugetele diferitelor instituții centrale” Silviu Hotăran, Ovidiu Artopolescu, Claudiu Florică, Florin Pletea, Sorin Eftene, Dragoș Nicolescu, Diana Comănici, Dorin Cocoș, Cezar Armeanu, Ghiță Sebastian, Dinu Pescariu, Călin Tatomir. Presiunile pentru plăți și mecanismele de spălare a banilor implicau, potrivit afirmațiilor din denunț pe ambasadorii Nicholas Taubman, Mark Gitenstein, Martin Eichtinger, avocatul Doru Boștină, dar și instituții de consultanță și bancare (KPMG, UniCredit). Pe unde zace denunțul lui Gabriel Sandu rămâne încă un secret păstrat la Washington.

×