x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Oana Schmidt Hăineală vrea să iasă din procuratură

Oana Schmidt Hăineală vrea să iasă din procuratură

de Dan Constantin    |    28 Sep 2017   •   12:22
Oana Schmidt Hăineală vrea să iasă din procuratură
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Atmosfera de nesuportat și abuzurile la care sunt supuși chiar și procurorii în interiorul parchetelor îi determină pe tot mai mulți procurori să dorească schimbarea traseului profesional. Secția pentru judecători a CSM are înscrisă pe ordinea de zi din 28 septembrie o primă serie din cele 36 de cereri ale procurorilor pentru încadrarea prin transfer pe posturi de judecători. Mulți renunță la posturi importante pentru a deveni judecători la instanțe de grad mai mic.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a depus cerere de transfer de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău pe un post de judecător la Judecătoria Bacău. Traseul acestui magistrat este simptomatic pentru mărirea și decăderea pe care le dirijează sistemul cu cei intrați în morișcă. În 2013 a fost impusă, cu sarcină de la Băsescu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, având un madat cu cântec, în tandem cu vicepreședinta Alina Ghica. Primul semn că s-a rupt căruța cu binomul, după ieșirea lui Băsescu de la Cotroceni, a fost o respingere în CSM a cererii de transfer de la Brașov la Bacău. Hăineală era în acel moment membru CSM! Apoi nu i-a mai reușit nimic. A ratat postul de procuror general, apoi a fost anulată numirea ei la Oficiul pentru spălarea banilor. Numită în ianuarie 2017 secretar de stat la Ministerul Justiției, este retrasă din post de Secția procurori a CSM, la cererea lui Augustin Lazăr, pentru a fi anchetată de Codruța Kovesi în dosarul neconstituțional al Ordonanței 13. În 21 septembrie, CCR decide că măsura anulării detașării la Ministerul Justiției a fost neconstituțională.

Lista lui Kovesi

Sunt și alte nume sonore de procurori care au intrat în conflict cu șefa DNA sau cu alte paliere ale statului paralel care a instalat în parchete un sistem de pedepsire a oricărei ,,disidențe”. Mihaela Moraru Iorga a fost scoasă din DNA la cererea Codruței Kovesi după scandalul difuzării casetei audio în care șefa CSM cerea ,,decaparea” până la vârful Guvernului a unor dosare. Procuroarea Moraru a atacat sancțiunea avizată de Secția procurori a CSM și așteaptă decizia ÎCCJ. Moraru a prezentat public arsenalul de presiuni și abuzuri folosit de DNA și echipa lui Ban Mihai din CSM pentru a îndeplini dorința Codruței Kovesi. Mihaela Moraru Iorga a depus la CSM cerere de transfer de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău pe un post de judecător la Judecătoria Bacău. Oprea Ligia Carmen a avut și ea ,,cinstea” de a lucra la DNA sub conducerea Codruței Kovesi, pe care nu a agreat-o ca șefă, semnând, alături de zeci de procurori, dezavuarea procedurii  de negociere politică a postului de șef direcție din 2013. Oprea vrea de câțiva ani să plece din DNA; cu o carieră de peste 12 ani în procuratură, vizează un post de magistrat la o judecătorie în Giurgiu, de sector în București, sau la Cornetu, Oltenița, Slobozia,Videle, Călărași, Roșiorii de Vede, Turnu Măgurele. Adică, oriunde, numai în procuratură, nu!

Toader nu mai vrea glisări procuror-judecător                                                                                            

Ministrul Justiției a propus restricții la trecerea între cele două specializări din magistratură. Tudorel Toader crede că nu este normal ca un procuror să devină judecător oricând, doar cu aprobarea CSM. Transferul s-ar putea face, în opinia ministrului, doar la începutul carierei până la gradul de judecătorie, apoi fiind necesare examene pentru accederea procurorilor la funcțiile de judecător la tribunal sau curte de apel. Propunerile se află în dezbatere publică pentru a fi incluse în pachetul de modificări la legile Justiției.

 Zeci de procurori fug de Kovesi după ce au avut ,,cinstea” să lucreze sub magistrala ei conducere care a condus instituția pe culmile scandalului

×
Subiecte în articol: kovesi Mihaela Moraru Iorga