x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ONG fondat de Soros, retrogradat de Guvern

ONG fondat de Soros, retrogradat de Guvern

de Ion Alexandru    |    17 Iul 2019   •   11:04
ONG fondat de Soros, retrogradat de Guvern

Cabinetul condus de Viorica Dăncilă a emis, pe data de 9 iulie, o Hotărâre de Guvern prin care s-a retras actul de recunoaștere a Fundației Centrul de Resurse Juridice ca fiind de utilitate publică. Actul normativ își produce efectele începând cu această săptămână, când HG-ul a fost publicat în Monitorul Oficial.

 

Este vorba despre HG nr. 488 din 9 iulie 2019, a cărei notă de fundamentare a fost întocmită, încă din luna februarie, de Ministerul Justiției, care propunea retragerea acestui statut de utilitate publică a respectivului ONG fondat, în anul 1998, de Fundația pentru o Societate Deschisă, controlată de controversatul miliardar George Soros. În 2004, Guvernul condus de Adrian Năstase a emis un HG, cu numărul 1277, prin care Fundația Centrul de Resurse Juridice (CJR) a primit statut de ONG de utilitate publică, având însă obligația, conform articolului 42, alineat 2, litera „c” din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, cu privire la asociații şi fundații, aprobată prin Legea nr. 246/2005, să publice, în extras, în termen de trei luni de la începutul fiecărui an calendaristic, rapoartele de activitate şi situațiile financiare anuale, atât în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, cât şi în Registrul Național al Persoanelor Juridice fără Scop Patrimonial.

 

HG-ul lui Năstase, abrogat

Centrul de Resurse Juridice nu a făcut dovada publicării acestor date în termenul prevăzut de lege, motiv pentru care, la începutul acestui an, Ministerul Justiției a întocmit nota de fundamentare, iar luna aceasta, premierul Viorica Dăncilă a decis retragerea statutului de utilitate publică pentru această organizație. De la data publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial, actul guvernamental din 2004, emis de Cabinetul Năstase, se abrogă. Interesant este faptul că, deşi fondată prin intermediul lui Soros, retragerea statutului de ONG de utilitate publică vine după ce CJR s-a poziționat, în ultima perioadă, neutru față de chestiunile sensibile de la nivelul societății, plecând de la inutilitatea referendumului pe justiție, convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi continuând cu aşa-zisa afectare a independenței Justiției.

 

Documentul semnat de Viorica Dăncilă cu privire la retragerea statutului a fost publicat, la  începutul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial

×