x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Polițiști capturați de șoferul lui Truică

Polițiști capturați de șoferul lui Truică

de Dan Constantin    |    20 Sep 2018   •   12:10
Polițiști capturați de șoferul lui Truică
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Un dosar care a făcut vâlvă prin mărimea fraudei, blazonul firmei și numele implicate este pasat între instanțe și parchete, cercetările fiind tot mai contorsionate de spirala denunțurilor. Pornit în 2012, cu titlul percutant „Dosarul bancherilor”, ca urmare a sesizării depuse de BRD la parchet, acesta s-a ramificat în multe disjungeri care au împins  în prim-plan oameni politici și a scos din centrul atenției funcționarii bancari. Principalii făptuitori au ,,turnat” procurorilor scenarii menite să le diminueze răspunderea, pasată apoi mai sus pe scara ierarhică.

 

DNA a preluat rapid dosarul creditelor date pe ochi frumoși de BRD, dar a renunțat la el în martie 2018, clasând faptele de abuz în serviciu cercetate după decizia CCR care le dezincrimina. Elena Udrea a scăpat astfel de un dosar care putea să-i mai taie din agoniseală, dar cercetările au continuat la DIICOT, de unde pornise dosarul. Revenirea la „matcă” nu a produs clarificări suplimentare care să permită instanței recuperarea prejudiciului reclamat. Urmărirea penală începută în 2015 împotriva câtorva zeci de persoane a pus în sarcina lui Remus Truică obținerea frauduloasă a 15 credite care însumau circa 35 milioane de euro. Metoda era standard. Pentru a fi acordate credite fără garanții erau atrase persoane de „încredere”, dipuse să intre în mecanismul cu ,,legalitatea” asigurată de șefa sucursalei Dorobanți și de cumnata sa care conducea agenția Europa.

 Ofițeri din MAI folosiți pe post de săgeată

Ilie Marius Coconete, ofițer în serviciul de protocol al Ministerului de Interne, era prieten cu Relu Cristian Aparaschivei, șoferul și omul de încredere al lui Remus Truică. Mama lui Coconete a deschis seria de credite de trei milioane de euro acordate de cumnatele banchere - Dana Băjescu și Alice Monac. Alți doi ofițeri MAI, Munteanu Ștefan și Nicoreșteanu Ionuț, au fost duși la BRD pe filiera Coconete-Aparaschivei pentru a solicita creditele care erau rapid acordate fără nicio garanție și transferate imediat în conturile din străinătate ale șoferului lui Truică. Nicoreșteanu a descris pe larg într-o declarație felul în care a fost manevrat. Băjescu și Monac au încercat, potrivit unor documente publicate de luju.ro, să-și diminueze contribuția la acordarea creditelor fără garanții, pasând responsabilitatea spre conducerea BRD. Ancheta de presă citată consideră că puzderia de denunțuri mai mult i-a încurcat pe procurori în finalizarea unei anchete care să-i vizeze pe principalii vinovați. După declanșarea anchetei, au fost rupte mai multe lanțuri de iubire. Băjescu și Monac nu mai sunt cumnate. Aparaschivei a divorțat de Cristina Gabriela Mazilu, judecătoare la Judecătoria Sectorului 4 până în 2015, când împotriva ei a început urmărirea penală pentru afacerile în care o antrenase soțul. Și Irina Truică,  divorțată de Remus, se află pe lista celor urmăriți penal în dosar.

Tăriceanu, achitat la Înalta Curte

Din dosarul bancherilor, o așchie a sărit și în curtea lui Călin Popescu Tăriceanu.Truică ar fi fost artizanul privatizării Fermei Băneasa și a tranzacționării unor terenuri din Pădurea Snagov, „cumpărate” cu banii din creditele frauduloase de la BRD. Aparaschivei, denunțător, depune mărturie în procesul în care Tăriceanu era inculpat pentru o presupusă mărturie mincinoasă. Înalta Curte de Casație și Justiție a motivat recent decizia completului care l-a achitat pe președintele Senatului. Decizia poate fi atactă cu recurs de procurori.

 

 Remus Truică este cercetat pentru creditele date de BRD fără garanții

 

,,Urmărirea penală pune în sarcina lui Remus Truică obținerea prin interpuși a unor credite fără garanții care însumează 35 de milioane de euro”

×