x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cer abandonarea procedurii de revocare a procurorului general

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cer abandonarea procedurii de revocare a procurorului general

29 Oct 2018   •   14:08
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cer abandonarea procedurii de revocare a procurorului general
Sursa foto: DIANA OROS

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 au solicitat, luni, abandonarea "de îndată" a procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, susţinând că ei "îşi vor asuma în continuare independenţa de care trebuie să beneficieze potrivit legislaţiei interne şi documentelor internaţionale". 

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, în Adunarea Generală a Procurorilor din data de 29.10.2018, cu unanimitatea membrilor prezenţi, susţin demersul colegilor de la celelalte unităţi de parchet şi îşi exprimă susţinerea faţă de procurorul general al României, Augustin Lazăr. Solicităm abandonarea de îndată a procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dată fiind vădita contradicţie dintre această procedură şi recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia. În acest sens, reamintim faptul că numeroase documente internaţionale, elaborate sub egida Naţiunilor Unite, Consiliului Europei şi Uniunii Europene, recomandă întărirea independenţei procurorilor, inclusiv prin reevaluarea procedurii de numire şi de revocare a procurorilor de rang înalt, procedură care trebuie să fie neutră şi obiectivă şi în care Consiliul Superior al Magistraturii să aibă un rol determinant", se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. 

Parchetul precizează că, potrivit Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei), "tendinţa generală de întărire a independenţei şi de asigurare a unei autonomii efective a parchetelor trebuie încurajată. Procurorii trebuie să fie autonomi în deciziile pe care le iau şi să îşi îndeplinească sarcinile fără nicio presiune sau interferenţă externă, în conformitate cu principiul separaţiei puterilor şi principiului responsabilităţii". 

"Pe parcursul exercitării mandatului său, activitatea procurorului general al României a fost percepută de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti ca fiind una echilibrată, în sensul respectării riguroase a legii, a principiilor de organizare şi funcţionare a profesiilor juridice, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În lumina celor menţionate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti îşi vor asuma în continuare independenţa de care trebuie să beneficieze potrivit legislaţiei interne şi documentelor internaţionale, devenite parte a dreptului intern în conformitate cu articolul 11 din Constituţia României", mai afirmă sursa citată. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat săptămâna trecută că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. 

După anunţul făcut de Tudorel Toader, mai multe parchete, printre care şi DNA, dar şi două asociaţii ale magistraţilor s-au solidarizat cu procurorul general. 

De asemenea, peste 1.000 de magistraţi au cerut ministrului Justiţiei să abandoneze procedura de revocare a lui Augustin Lazăr. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr