x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii iau în calcul extinderea acuzaţiilor şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News

Procurorii iau în calcul extinderea acuzaţiilor şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News

11 Aug 2016   •   13:26
Procurorii iau în calcul extinderea acuzaţiilor şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News

Procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din România, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.


De asemenea, procurorii vor merge pe o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal.

Articolul 404 prevede următoarele: "Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".

Joi, procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul presupusului trafic de arme prezentat de televiziunea britanică Sky News, la DIICOT fiind citaţi trei dintre suspecţii implicaţi în acest caz.

Este vorba de Aurelian Szanto, Levente Pantics şi Attilla Szaba Pantics, care au dat declaraţii şi în cursul zilei de miercuri.

Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, a declarat miercuri că a fost păcălit de jurnaliştii britanici deoarece aceştia i-au spus că este vorba de un documentar şi că la final se va face o menţiune despre faptul că reportajul este o ficţiune.

De asemenea, el a spus că ziariştii britanici i-au spus că filmarea trebuie să se desfăşoare într-un loc foarte retras, "ascuns de ochii lumii", iar în documentar se va preciza că se află la graniţa cu Ucraina. Bărbatul a recunoscut că jurnaliştii britanici i-au cerut ca persoanele care apar în reportaj să fie cât mai "reale", respectiv să fie mascate şi să poarte haine militare.

Pe de altă parte, Stuart Ramsay a scris, miercuri, pe Twitter, că informaţiile despre traficanţii de arme din România sunt reale şi că instituţiile române sunt puse în dificultate: "Să se calmeze toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate. Faceţi faţă realităţii!".

O purtătoare de cuvânt a Sky News, citată de "The Guardian", afirmă că "Stuart Ramsay este unul din jurnaliştii noştri cei mai experimentaţi şi tenaci, cu un istoric îndelungat de producere a unor relatări importante din lumea întreagă. El a prezentat un raport solid despre afacerile cu arme din România, iar Sky News susţine fără rezerve reportajul".

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri şapte percheziţii în locaţii din Târgu Mureş şi Bistriţa-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din primele cercetări rezultă că armele erau deţinute legal pentru vânătoare şi aparţineau unuia dintre bărbaţii mascaţi. Reportajul a fost "aranjat" de jurnaliştii britanici, care le-au indicat presupuşilor traficanţi ce să spună la filmare, în schimbul a aproximativ 2.000 de euro.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: diicot sky news procurori vanatori actori farsa