x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţă protest public şi suspendarea activităţii

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţă protest public şi suspendarea activităţii

22 Feb 2019   •   15:36
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţă protest public şi suspendarea activităţii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au anunţat printr-un comunicat de presă, organizarea unui protest, vineri de la ora 16.00, în faţa sediului instituţiei şi suspendarea activităţi excepţia situaţiilor de urgenţă, în semn de protest faţă de OUG din 19 februarie 2019, de modificare a legilor Justiţiei.

"Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a CSM, faţă de modificările legislative aduse legilor Justiţiei prin OUG din 19 februarie şi, totodată, susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România", se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, comunicatul de presă transmit Compartimentul de informare şi relaţii publice al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa subliniază că OUG prin care au fost modificate legile Justiţiei a fost elaborată fără transparenţă folosindu-se drept pretext operarea unor modificări la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii (INM).

"Folosindu-se de pretextul modificărilor aduse admiterii la INM, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin OUG fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa CCR, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cpp, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă", menţionează comunicatul de presă.

În document se mai arată că noile modificări creează premisele politizării numirilor în funcţii la Ministerul Public.

"Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului CSM, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care, de fapt, sunt numiţi prin votul politic al Senatului României", subliniază comunicatul parchetului.

În context, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa anunţă iniţierea unor activităţi de protest ce vor începe vineri 22 februarie, începând cu ora 16.00, când procurorii vor ieşi în faţa sediului instituţiei, purtarea de banderole albe la braţ şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. AGERPRES

×
Subiecte în articol: protest procurori constanta