x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul Eva, condamnat la muncă în folosul comunităţii

Procurorul Eva, condamnat la muncă în folosul comunităţii

de Cristian Anton    |    18 Oct 2017   •   08:56
Procurorul Eva, condamnat la muncă în folosul comunităţii
Sursa foto: Alex Micsik

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, muncă în folosul comunităţii, precum și la plata unei amenzi de 12.000 lei în dosarul în care este acuzat că a primit mită tablouri şi a comercializat apoi fără drept opere de artă. Eva a fost găsit vinovat atât pentru infracțiunea de luare de mită, cât și pentru cele de efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, precum și de fals în declarații. Fiica sa, Bianca Eva, a fost achitată, la fel ca și nepotul său, Ioan Eva.

Instanţa a dispus în cazul lui Emilian Eva un termen de supraveghere de 4 ani, el fiind obligat să presteze muncă nere­munerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile în cadrul Consiliului Local Iaşi - Direcţia de Asistenţă Comunitară sau Direcţia Exploatare Patrimoniu. Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea de la Emilian Eva a sumelor de 18.400 euro şi 2.700 lei, precum şi trei tablouri: „Cu gândul la tine” semnat Alexandru Panatta Codreanu, „Ulcică cu flori” semnat Uzum şi „Peisaj citadin” semnat Negely.

De asemenea, au fost restituite mai multe tablouri către Iuliana Eva, Adrian Rublinschi şi Dan Nicolae Tesloianu. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Reamintim că procurorul care a instrumentat dosarul „Telepatia” a fost reținut în 2015 de procurorii anticorupție.

Comerciant de tablouri

Într-un singur an, procurorul Eva a vândut peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. În iunie 2014, Eva a clasat un dosar în care un medic era acuzat de corupţie, cerându-i în schimb să-i îngrijească o rudă internată. Ulterior, procurorul a cerut şi primit de la respectivul medic mai multe bunuri. Medicul i-a furnizat inculpatului Eva 57 de tablouri, iar procurorul a intermediat vânzarea către o terţă persoană, în schimbul unui comision de 16.000 euro. Ulterior, pretextând că trebuie să restituie un împrumut de 20.000 de euro, Eva a primit de la același medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuți. În perioada ianuarie - februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădă­lina Eva, procurorul a obţinut de la Ministerul Culturii un certificat de export definitiv şi a trimis în Marea Britanie trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.

Magistraţii au hotărât restituirea unor tablouri către Bianca Mădălina Eva, aflate în custo­dia Muzeului Naţional de Artă al României, respectiv „Peisaj nupţial” (semnat E. Bouşcă), „Trandafiri în glastră” (Constantin Artachino), „Natură statică cu vase şi mască” (Mircea Ciobanu), „Bust de femeie” (Maxy), „Petunii” (Denise), „Peisaj din Delta Dunării” (Constion), precum şi statueta „Tors” semnată Marcel Guguianu.

Condamnarea fostului procuror la închisoare cu suspen-dare poate fi încadrată în categoria marilor eşecuri ale DNA. Parchetul anticorupţie ceruse o pedeapsă de 10 de închisoare

×
Subiecte în articol: Emilian Eva