x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul „Lazăr 2” s-a retras pe șest la Timișoara

Procurorul „Lazăr 2” s-a retras pe șest la Timișoara

de Dan Constantin    |    22 Noi 2018   •   15:14
Procurorul „Lazăr 2” s-a retras pe șest la Timișoara

Procurorul Cristian Lazăr, personaj-cheie în rezolvarea dosarelor lui Klaus Werner Iohannis, a primit avizul CSM de a se muta la Timișoara după încheierea mandatului de la Parchetul General. Ieșirea din peisaj a celui numit „Lazăr 2 ” de președintele Iohannis a fost făcută cu discreție de Secția de Procurori a CSM, dar „operațiunea” are vicii, nu respectă regulamentele. De altfel, Secția de Procurori a devenit în actuala componență o structură cu opinii politice, refractară la modificările legislative impuse de decizii ale Curții Constituționale, funcționând după cum dictează interesele sistemului - pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

La 16 octombrie 2018, Secția de Procurori a CSM a dat Hotărârea nr. 486 care îl privea pe procurorul Lazăr Aurel Cristian. La acea vreme nu devenise „celebrul Lazăr 2”; nimeni nu a dat importanță felului în care a fost soluționată cererea domnului Lazăr Aurel Cristian, procuror-șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin cererea înregistrată la CSM sub nr.  20058/DRUO/20480/ST/2018, petentul „a solicitat ca la momentul încetării funcției de conducere, pe care o exercită în prezent, să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara” (citat din Hotărârea 486 ). Secția CSM a precizat că procurorul Lazăr Aurel Cristian fusese numit în funcția de conducere prin Decretul președintelui României nr. 989/15.12.2015, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 933/17.12.2015, pentru o perioadă de trei ani.

DE CE LIPSEȘTE DATA DE PE CERERE?

În motivarea deciziei, Secția de Procurori reține că, potrivit dispozițiilor art. 4, alin. 9 din Ordinul ministrului Justiției nr. 2632/C/2014 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al parchetelor, „la încetarea mandatului funcției de conducere procurorii pot ocupa o funcție de conducere la același sau la alt parchet, ori revin la parchetele de unde provin sau unde au dreptul să funcționeze”, iar potrivit alin. 10, ”CU CEL PUȚIN ȘASE LUNI ÎNAINTE DE ÎNCETAREA MANDATULUI FUNCȚIEI DE CONDUCERE (sublinierea noastră), procurorii care ocupă aceste funcții trebuie să comunice Direcției resurse umane și organizare din cadrul CSM opțiunea cu privire la parchetul la care doresc să funcționeze”. Așadar, sunt o serie de condiții cumulative în funcție de care se judecă cererea. Nu întâmplător, credem, din cererea analizată de Secția de Procurori LIPSEȘTE DATA la care a fost depusă. În alte cazuri similare, de trecere a procurorilor la parchetele de unde provin, datele depunerii cererilor sunt specificate explicit în redactarea Hotărârilor CSM.

Mandatul lui „Lazăr 2” încetează la 16 decembrie 2018, la trei ani de la publicarea în MO a decretului președintelui de numire în funcția de conducere. Deci, data limită la care trebuia să depună cererea era 16 iunie 2018. Concluzia? Secția de Procurori a CSM a încălcat procedura doar de dragul părului cârlionțat al domnului „Lazăr 2” care dorea să iasă de pe prima scenă, mirosind scandalurile în care urma să fie antrenat?  Că avea pe conștiință un accident de circulație „accidental” soldat cu un deces, aproape că nu mai conta...

A vrut scaunul Codruței Kovesi

La 16 iunie 2018, data-limită până la care putea să-și exprime opțiunea pentru parchetul la care dorea să lucreze după încetarea mandatului de conducere, Lazăr Aurel Cristian nu avea niciun gând să se retragă la Timișoara. La 23 iulie 2018, își depune candidatura pentru funcția de șef al Direcției Naționale Anticorupție, post lăsat liber de revocarea Codruței Laura Kovesi, prin decizia semnată de președintele Iohannis. Abia după ce ministrul Justiției a declanșat evaluarea procurorului general Augustin Lazăr (Lazăr 1), cel care avea să devină Lazăr 2 în „nomenclatorul” lui Klaus Iohannis și-a dorit „exilul” la Timișoara. La 24 octombrie, începe scandalul cu dosarul lui Lazăr 1 care strecurase lucrările lui Lazăr 2 în favoarea lui Iohannis Klaus Werner. CSM îi eliberase cu opt zile înainte „pașaportul” valabil din 17.12.2018 pentru revenirea la vatră. Decizia era dată „prin vot direct și secret, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenți” și semnată de procurorul Codruț Olaru, vicepreședinte CSM.

Din Ploiești la Ploiești, via Buzău!

Secția de Procurori a CSM lucrează cu standarde duble. Două hotărâri succesive - nr. 648 și nr. 649 - luate în ședința din 25 octombrie 2018  arată că CSM este pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

Procurorul-șef al DNA a înaintat Secției de Procurori două propuneri de delegare: Hach Elena, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov - pentru funcția de procuror în structura centrală, și Dumitrache Mariana Aurelia, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău - pentru funcția de procuror la DNA, Serviciul teritorial Ploiești. Ambele procuroare aveau vechimea necesară, de minimum zece ani, cerută de noile reglementări din Legile Justiției.

Elena Hach prezintă un CV fără cusur - experiență profesională de excepție, cu funcții în parchete, dar și în CSM, Oficiul pentru prevenirea spălării banilor, misiuni externe, cadru didactic, autor de lucrări de specialitate. Parchetul Curții de Apel Brașov nu avizează favorabil însă detașarea, motivând că din 14 posturi sunt ocupate 11. Secția de Procurori a CSM consideră „că nu este oportună detașarea în acest moment” pentru „a nu perturba normala funcționare” a Parchetului CA Brașov. Ca atare, respinge detașarea Elenei Hach.Votul de 4 la 1 arată că avizul unității de parchet din Brașov pentru detașare este de fapt consultativ, procurorul membru al CSM care a votat „pentru” nu a încălcat nicio normă obligatorie. Supărarea pe Elena Hach să vină din partea celor care i-au împiedicat candidatura la alegerile pentru CSM ? Poate procuroarei i se trage nedetașarea de la faptul că, atunci când conducea Parchetul Tribunalului Brașov, l-a sancționat pe procurorul Bogdan Pârjol, omul care a declanșat dosarul „Gazarea din 10 august”. Sistemul nu uită și nu iartă!

Doamna procuror Dumitrache a obținut detașarea fără probleme. În Hotărârea nr. 649 nu se face nicio referire la avizul de la Parchetul Tribunalului Buzău, nici la schema care s-ar descompleta prin detașarea la unitatea din Ploiești, devenită celebră prin abuzurile procurorilor Onea-Portocală. Cu vechimea de 29 de ani și o lună, doamna Dumitrache se poate repede pensiona! Detașarea a fost dată în aceste condiții în regim de urgență: noua procuroarea anticorupție și-a început treaba la Ploiești de a doua zi, vineri 26 octombrie! Motivarea hotărârii se învârte să explice că doamna Dumitrache nu prea are grad profesional, dar la DNA nu-i nevoie! Abia cu câteva zile înainte, procuroarea era pe lista celor care din lipsă de grad profesional trebuiau să se întoarcă la unitățile de unde plecaseră. Or, procuroarea Dumitrache era detașată la CA Ploiești, așa că ajunge din Ploiești la Ploiești, via Buzău! Zău!

„Secția de Procurori a CSM a încălcat procedura doar de dragul părului cârlionțat al domnului «Lazăr 2» care dorea să iasă de pe prima scenă, mirosind scandalurile în care urma să fie antrenat?”

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr dna CSM