x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Profa Tănăsescu pică la Constituție

Profa Tănăsescu pică la Constituție

de Dan Constantin    |    21 Iun 2018   •   13:58
Profa Tănăsescu pică la Constituție

Elena Simina Tănăsescu şi-a încheiat cariera la Cotroceni prin demisie. Are un CV care o recomandă între specialiștii cei mai avizați în Drept constituțional, dar nu a convins că poate să aplice teoria în practica Administrației Prezidențiale. Este recunoscută ca specialist nu doar în România, unde conduce ca director Centrul de Drept constituțional; din 2010 este membru în Biroul Executiv al Asociației Internaționale de Drept Constituțional (aflat în plin congres la Seul) și face parte din numeroase alte comitete și comiții de drept. Funcția de consilier prezidențial îi dădea o autoritate suplimentară, dar și obligația aparentă de a apăra Constituția în litera și spiritul ei la Cotroceni. Aflată în plină activitate universitară, ca examinator la Facultatea de Drept, Elena Simina Tănăsescu tocmai a picat lamentabil chiar la materia în care este doctor și profesor - Constituția. “Garantată” de filiera sorosistă, funcția de pe lângă Iohannis i-a impus și obligații extraconstituționale. Presiunea exercitată asupra unui judecător al Curții Constituționale nu doar că o descalifică, dar o pune în fața unei posibile anchete cu caracter penal. Judecătorul Petre Lăzăroiu, convocat de Tănăsescu Elena Simina, care îndeplinea astfel o “sarcină ingrată”, consideră acțiunea consilierului prezidențial un atac la CCR. Presiunile concertate ale unor forțe politice și exponenți ai haosului instituțional care îndeamnă fățiș la neîndeplinirea de către președintele României a deciziei CCR privind revocarea Codruței Kovesi pot fi străine de impulsuri de la Cotroceni?

Problema “Lăzăroiu” nu se poate închide cu un comunicat naiv al Administrației Prezidențiale și prin demisia consilierului-mesager al președintelui Iohannis. Mai mult, declarațiile lui Iohannis o trimit pe Simina Tănăsescu spre o infracțiune și la Legea petițiilor. Judecătorii constituționali au anunțat că urmează o sesizare a Comisiei de la Veneția. Să nu fi înțeles Tănăsescu greutatea acțiunii și consecințele presiunii asupra unui judecător CCR? Nici strânsele legături cu neutrii diplomați elvețieni cu studii la Fribourg nu o pot scoate din partizanatul politic în care s-a scufundat și a eșuat pe centura Dreptului constituțional. 

Tănăsescu Elena Simina, fost consilier prezidențial, are diplome multe și un apartament în coproprietate cu Thomas Stauffer, diplomat elvețian

×
Subiecte în articol: Elena Simina Tănăsescu demisie