x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Protocoalele secrete deschid revizuirile

Protocoalele secrete deschid revizuirile

de Dan Constantin    |    14 Aug 2018   •   12:35
Protocoalele secrete deschid revizuirile
Sursa foto: Karina Knapek

Hotărârile instanţelor bazate pe probe nelegale vor putea fi revizuite mai simplu. Ministrul Justiţiei a precizat că  revizuirea este extinsă cu o nouă cauză în proiectul de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală. “Aceasta prevede revizuirea hotărârilor rămase definitive, dacă au fost pronunţate pe baza unor probe nelegale, gen interceptări făcute de organele neabilitate la urmărirea penală, adică SRI, sau dacă au fost administrate pe baza altor norme decât cele din procedura penală, gen protocoale”, a precizat Tudorel Toader. Ministrul a precizat că această modificare aparţine Comisiei speciale şi “nu este opera mea”. În acest moment, legea de modificare a Codului de Procedură Penală se află la Curtea Constituţională, după ce a fost adoptată de Parlament.

“Prin urmare, chiar dacă va mai trece ceva timp, sper că nu foarte mult, legea de modificare a Codului de Procedură Penală, cu această cauză de revizuire, va intra în vigoare şi orice român care va avea sentimentul că a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, gen interceptări, pe baza unor reguli altele decât cele din procedura penală, gen protocoale, va putea solicita revizuirea”, a spus Tudorel Toader.

Aceste precizări fac să evidenţieze cauzele pentru care  desecretizarea protocoalelor Parchetului General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie încheiate cu SRI a provocat contorsiunile sistemului controlat de statul paralel. Mai mult, se încearcă manevre disperate de blocare la CCR, prin intervenţia unor foruri externe, a intrării în vigoare a modificărilor la Codul de Procedură Penală şi a legilor  Justiţiei.

 

×
Subiecte în articol: protocoale secrete Tudorel Toader