x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Protocolul dintre Inspecția judiciară și SRI, dat publicității

Protocolul dintre Inspecția judiciară și SRI, dat publicității

de Ion Alexandru    |    10 Oct 2018   •   11:15
Protocolul dintre Inspecția judiciară și SRI, dat publicității

Inspecția Judiciară a CSM  a făcut public protocolul de cooperare, încheiat cu SRI, în februarie 2016. Documentul este semnat de către Lucian Netejoru, din partea Inspecției, și de Florian Coldea, în calitatea de prim-adjunct al directorului SRI. Avizul de legalitate a fost dat de celebrul general Dumitru Dumbravă.

Conducerea Inspecției Judiciare susține că acest protocol a operat până în luna martie a anului trecut dar că nu și-a produs efectele, întrucât instituția nu a solicitat și nu a transmis către SRI date sau informații care fac obiectul documentului. Actul încheiat în secret viza valorificarea eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor şi înlăturarea în timp util a unor fapte care ar putea afecta înfăptuirea justiţiei sau realizarea securităţii naţionale.

Secretul secretului

Concret, protocolul ar fi trebuit să opereze cu informații secrete care să fie utilizate în cadrul unor dosare disciplinare vizând judecători și procurorii din România. Printre obligațiile stipulate în document pe care le avea Inspecția Judiciară era aceea că, în cazul în care ar fi dorit să valorifice informațiile primite de la serviciul secret, să nu divulge faptul că acestea provin de la SRI.

Această obligație a fost impusă, deoarece puteau exista “anumite limite sau interdicții”, justificate de o serie de factori. Printre acestea, sunt invocate “periclitarea îndeplinirii atribuțiilor legale ale părților”, “apărarea securității naționale sau protejarea interesului național”, “afectarea drepturilor și libertăților unor terțe persoane” sau “deconspirarea tehnicilor speciale de investigare sau a surselor de informații protejate de lege”.

Deși protocolul încheiat de SRI cu Inspecția Judiciară a CSM a funcționat timp de un an, instituția beneficiară susține că nu au avut loc schimb de informații între cele două instituții, care să fi fost valorificate

 

 

×
Subiecte în articol: protocol inspectia judiciara şi SRI