x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună a propus CSM realizarea unui studiu cu fonduri UE pentru a stabili motivele scăderii încrederii în justiţie

Prună a propus CSM realizarea unui studiu cu fonduri UE pentru a stabili motivele scăderii încrederii în justiţie

11 Sep 2016   •   18:55
Prună a propus CSM realizarea unui studiu cu fonduri UE pentru a stabili motivele scăderii încrederii în justiţie

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că a propus Consiliului Superior al Magistraturii realizarea unui studiu, finanţat din fonduri europene, pentru a stabili care au fost motivele care au dus la scăderea încrederii populaţiei în justiţie, în contextul în care ultimul eurobarometru arată că încrederea în această instituţie s-a diminuat cu 13 puncte procentuale, de la 48% la 35%. 

"Am propus în şedinţa CSM la care am participat să utilizăm fonduri europene pentru a face un studiu, să vedem ce anume a condus la această situaţie. Aş vrea să insist asupra faptului că se vorbeşte despre încrederea în justiţie. Când spui justiţie poţi să spui multe lucruri: poţi să spui procurori, poţi să spui judecători (...) atât cât înţeleg eu eurobarometrele, când spui justiţie, nu spui DNA. Or, mie mi se pare că e un argument eronat de a spune că încrederea în DNA a scăzut de la 48% la 35%. Nu, încrederea în tot ceea ce înseamnă justiţie: parchete, instanţe judecătoreşti, judecători", a precizat ministrul într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24. 

Ea a spus că este vorba despre "cea mai mare scădere", înregistrată din punct de vedere procentual, în comparaţie cu celelalte instituţii ale statului. Pe de altă parte, a atras atenţia asupra faptului că încrederea în partide şi Parlament se află în jurul valorii de 4-5%. 

"Cred că, în general, ar trebui să ne preocupe acest lucru: că autoritatea statului este în percepţia cetăţenilor cu procente atât de mici de încredere", a afirmat Prună. 

Ministrul a apreciat că motivele acestei scăderi a încrederii pot fi multiple. 

"Vă dau un exemplu foarte banal şi trivial. Dacă eu am un dosar şi mă duc şi depun o cerere şi mi se dă un termen peste 12 luni, probabil că încrederea mea în justiţie va fi de natură să scadă. Şi dacă voi fi eu în acel sample (eşantion, n.r) voi spune că nu am încredere în justiţie", a explicat Prună. AGERPRES

×