x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie PSD a depus sesizarea la CCR pe proiectul referitor la INM pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea

PSD a depus sesizarea la CCR pe proiectul referitor la INM pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea

16 Dec 2019   •   18:32
PSD a depus sesizarea la CCR pe proiectul referitor la INM pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea
Sursa foto: Wavebreakmedia/Getty Images/iStockphoto

PSD a depus, luni, la Curtea Constituţională, sesizarea de neconstituţionalitate privind proiectul referitor concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Adoptarea Legii privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari prin angajarea răspunderii Guvernului încalcă dispoziţiile articolelor 114, 2 al 1 şi 61 al.1 din Constituţie, se arată în sesizare.

„Prin Decizia nr.1557 din 3 noiembrie 2010, Curtea Constituţională a statuat ca la modalitatea simplificată de legiferare prin angajarea răspunderii se poate ajunge in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedură de urgenţă nu mai este posibilă”, se precizează în document.

În sesizare se mai susţine că proiectul de lege prezentat Parlamentului de către Guvern la data de 12 decembrie 2019 „îşi are sorgintea” în OUG 7/2019, care se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat, for decizional.

„Deşi reprezentanţii Ministerului Justiţiei cunoşteau stadiul proiectului de lege în cauză, au înţeles să promoveze, prin angajarea răspunderii Guvernului, o procedură care elimină participarea parlamentarilor şi a asociaţiilor profesionale invitate să ia parte la lucrările comisiei, pentru a putea susţine eventuale soluţii de îmbunătăţire a actului normativ supus aprobării, de la dezbaterile din cadrul comisiilor de specialitate şi plen. Demersul nejustificat şi excesiv al Guvernului ar putea genera grave distorsiuni în funcţionarea justiţiei din România. Aceasta cu atât mai mult, cu cât procedura parlamentară privind Institutul Naţional al Magistraturii ar putea fi finalizată cu o altă soluţie legislativă faţă de cea propusă de Guvern prin angajarea răspunderii”, se susţine în sesizarea la CCR.

Decizia CCR nr. 1431/2010 a stabilit că Guvernul nu poate întrerupe un proces de legiferare.

„Prin urmare, considerăm că este de domeniul evidenţei că Guvernul avea obligaţia legală de a aştepta finalizarea procedurii parlamentare cu privire la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.7/2019”, se arată în sesizare.

PSD mai arată că „urgenţa considerată de Guvern ca motiv pentru promovarea unor modificări prin procedura angajării răspunderii nu poate fi reţinută”.

De asemenea, în sesizarea la CCR se mai arată că „modificările propuse prin angajarea răspunderii urmează să fie aplicate spre sfârşitul anului 2020 sau chiar 2021, în condiţiile în care în anul 2019 INM nu a reuşit să finalizeze examenul de admitere, fiind doar demarată procedura de examen prevăzută a se finaliza la data de 28 februarie 2020”.

„Considerăm că Guvernul a încălcat principiul securităţii juridice consacrat de art. 1 alin. (4) şi art. 61 alin. (1) din Constituţie, suveranitatea poporului exercitată prin referendum potrivit art.2 alin (1), jurisprudenţa Curţii Constituţionale în interpretarea art.114 din Constituţie, astfel încât se impune admiterea sesizării şi constatarea că modificările asumate de Guvern cu privire la Legea privind unele măsuri aplicabile în anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari sunt neconstituţionale”, se mai arată în sesizarea depusă de PSD.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: psd