x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Războiul Kovesi-Bica se poartă prin locotenenți

Războiul Kovesi-Bica se poartă prin locotenenți

de Dan Constantin    |    06 Dec 2018   •   12:30
Războiul Kovesi-Bica se poartă prin locotenenți
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Războiul celor două roze, Kovesi-Bica, nu s-a încheiat nici după căderea și decăderea lor din funcții. Conflictul notoriu care a perturbat sistemul judiciar continuă prin procese în care sunt implicați „locotenenții” celor două procuroare care au condus DNA și DIICOT. Arbitru în acest război a fost SRI, lupta pentru a beneficia de protecția lui Coldea fiind câștigată de Kovesi. Bica și oamenii ei au pierdut prima rundă. Cumpăna justiției se află din nou în balans în procesul de la Înalta Curte care are pe rol, în recurs, dosarul în care sunt părți procurori, polițiști, DNA și DIICOT. Procesul, axat pe lunga agonie a cazului Berbeceanu, devoalează de fapt metodele feroce prin care statul paralel își elimina adversarii.

Kovesi, cu loc incert de muncă, dar aflată în libertate, și Bica, din închisoarea de femei din San Jose, urmăresc cu mijloace specifice mersul dosarului 222/1/2018 de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Procesul nu este despre ele, deși ele sunt cauza primară a conflictului. Procurorii Mureșan Ioan, Cean Nicolae, polițistul Muntean Mirel sunt apelanții inculpați, condamnați în prima instanță. Berbeceanu Traian, polițist pensionar, este și el apelant inculpat, parte civilă, iar DNA și DIICOT, apelanți, sunt adversare în proces. La termenul din 3 decembrie 2018, Completul de 5 judecători format prin mascarada tragerii la sorți ordonate de Cristina Tarcea, dizolvat de facto și de jure prin decizia CA București și pus în stare de ilegalitate de decizia 685 din 7 noiembrie a Curții Constituționale, a anunțat un nou termen administrativ pentru 14 ianuarie 2019.

Conflict îngheţat la Alba

Când Băsescu descria conflictul de la vârful statului paralel intrat în faza acută („Trei oameni din echipa ta sunt arestați de trei oameni tot din echipa ta!”), episodul de la Alba, deja consumat, era prefața eliminării Elenei Udrea și a Alinei Bica. Berbeceanu, șef la Brigada Combatere a Crimei Organizate Alba, care juca în echipa Kovesi-Coldea nu doar la nunți, fusese arestat în octombrie 2013 de procurorii DIICOT. Ca răspuns, se deschide la DNA dosarul nr. 2738/1/2014 împotriva trupei procurorilor DIICOT din Alba. Urmează reținerea „echipei Bica” de la Alba. Dosarul este un summum de infracțiuni prezumate de DNA: corupție, delapidare, luare de mită, mărturie mincinoasă, represiune nedreaptă, fals intelectual, fals în înscrisuri, fals în declarații, evaziune fiscală, abuz în serviciu, constituire de grup infracțional organizat șamd. Anterior, ca măsură de siguranță, Coldea îl scosese din joc pe șeful SRI Alba, Ioan Tarnu, aflat la cuțite cu Berbeceanu. În iulie 2014, judecătorii ÎCCJ iau decizia de a reuni dosarul DIICOT, care îl viza pe Berbeceanu, cu dosarul avansat de DNA , împotriva procurorilor DIICOT.Urmărind desfășurarea procesului, din comunicările publice reținem uriașele eforturi depuse de cele două parchete specializate pentru a-i înfunda pe oamenii din echipele adverse. Capacitatea operativă a fost deturnată de la scopul ei principal, de la lupta cu infracționalitatea ; investigații, urmăriri, interceptări, denunțuri au fost folosite la Alba Iulia de DNA și BCCO, pe de o parte, și de echipele DIICOT - procurori și polițiști judiciariști, de cealaltă parte, pentru strângerea de probe care să susțină acuzațiile reciproce de corupție. Înregistrările ambientale vizau și șefi ai poliței. Berbeceanu reclamă la un termen că nu a fost redată exact convorbirea avută cu Florentin Robescu, şeful Poliției Române. Conflictul Kovesi-Bica ajunge și la Băsescu, prezentat de el ca o dramoletă, cu rivalitea celor două muieri cu un bărbat la mijloc.

 DNA a adus 65 de martori DNA

Ca să-l susțină pe Traian Berbeceanu împotriva procurorilor DIICOT care l-au arestat, DNA a propus instanței de judecată nu mai puțin de 50 de martori. Apoi, procurorii anticorupție au mai înaintat o listă cu 15 martori pentru audieri. Mare parte dintre aceștia au fost chemați la ÎCCJ în perioada 2014-2016. Recursul început în 2018 aduce noi audieri. DIICOT cere audierea a 20 de martori. La recurs apare și rolul important al documentelor secrete. Sunt admise cereri pentru accesul la înregistrări clasificate, la documente trecute la „strict secret”. Avocați ai inculpaților au putut consulta probe la care nu au avut acces în judecata de fond. Nu toate cererile de desecretizare au fost acceptate de Completul de 5 acum dizolvat.

,,Conflictul Kovesi-Bica ajunge și la Băsescu, prezentat de el ca o dramoletă, cu rivalitatea celor două muieri cu un bărbat la mijloc”

 

×
Subiecte în articol: codruţa kovesi alina bica