x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Reexaminarea Legii offshore, respinsă în Senat

Reexaminarea Legii offshore, respinsă în Senat

13 Sep 2018   •   08:39
Reexaminarea Legii offshore, respinsă în Senat

Comisia de buget-finanţe a Senatului, prima comisie parlamentară care a luat în discuţie reexaminarea legii offshore, a dat aviz negativ cererii de reexaminare a Preşedintelui. Legea a fost întoarsă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, la începutul lunii august. Cameră decizională este însă Camera Deputaţilor.

Comisia de buget-finanţe a respins cererea de reexaminare şi a avizat pozitiv legea în forma trimisă la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare, a declarat Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei. “Am dat aviz negativ pe cererea de reexaminare, nu se schimbă nimic, niciun procent, nu se schimbă spiritul legii. Am umblat doar la nişte detalii ale articolului 19, e un model de calcul matematic care nu era chiar corect”, a declarat Arcaş, care nu a dat alte detalii, potrivit economica.net.

Parlamentul a adoptat în iulie Legea offshore, care stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore

În cererea de reexaminare, Preşedinţia consideră „că legea se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative, (…), iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre”.

Exxon şi OMV au îngheţat gazele

Legea offshore, vitală pentru viitorul concesiunilor din Marea Neagră, a crescut povara fiscală prin introducerea impozitului suplimentar, în plus faţă de redevenţe, cu procente variabile în funcţie de preţul gazului pe piaţa internatională. Ea a instituit şi un sistem de deduceri, care, în teorie, ar trebui să sprijine companiile petroliere, dar, în practică, nu le ajută, pentru că deducerile nu se aplică cheltuielilor de explorare. Exxon şi Petrom ar fi trebuit să anunţe până la sfârşitul verii dacă iau decizia finală de investiţie pentru perimetrul Neptun Deep, în care au investit deja 1,5 miliarde de dolari, dar aprobarea în această formă a legii offshore, urmată de retrimiterea ei în Parlament, au îngheţat momentan proiectul.

 

 

 

×
Subiecte în articol: legiea offshore