x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Renate Weber: Aducerea Laurei Kovesi la conducerea Procuraturii Publice Europene era decisă de mai multă vreme

Renate Weber: Aducerea Laurei Kovesi la conducerea Procuraturii Publice Europene era decisă de mai multă vreme

13 Feb 2019   •   16:41
Renate Weber: Aducerea Laurei Kovesi la conducerea Procuraturii Publice Europene era decisă de mai multă vreme

Europarlamentarul ALDE Renate Weber susţine că desemnarea Laurei Codruţa Kovesi la conducerea instituţiei Procurorului Public European era decisă de mai mult timp. "Eu cred că aducerea lui Kovesi în fruntea instituţiei Procurorului Public European este pregatită şi decisă de mai multa vreme. Argumentele şi dovezile cele mai grăitoare ţin de atitudinea Comisiei Europene şi a Parlamentului European în raport cu felul în care s-a desfăşurat lupta anticorupţie în România, sub controlul drastic şi cu amestecul ilegal al SRI. Imediat ce au fost desecretizate protocoalele dintre SRI şi Parchetul condus de Kovesi eu personal am făcut tot ce depindea de mine pentru a-i face pe responsabilii din Comisie şi pe colegii din Parlamemt să inţelegea monstruozitatea amestecului SRI în justitie (şi prin asta în politică). Am tradus protocoalele în engleză, am avut numeroase întâlniri în care am explicat. Într-o prima fază am găsit înţelegere la foarte mulţi colegi, oripilaţi de astfel de practici şi am avut susţinerea lor. Dar ceva s-a întâmplat! Dintr-o dată, totul a fost în mod evident voit redus la…nimic. Câteva exemple:

– Coordonatorii şi conducerea Comisiei LIBE au decis organizarea unei şedinţe în care să discute exact situaţia şi consecinţele Protocoalelor secrete, urmând să fie invitaţi magistraţi din România. Toate bune şi frumose doar că ne-am trezit de fapt cu o şedinţă extraordinară doar în prezenţa lui Frans Timmermans care, enervat de luările de poziţie ale unor deputaţi români, nu s-a stăpânit şi a declarat public că el nu înţelege cum ar fi putut afecta protocoalele secrete lupta anti corupţie!!! Pentru cineva care are ca sarcină de serviciu supravegherea funcţionării statului de drept părea incredibil să nu priceapă că atunci când procurorii devin subordonatii unui serviciu de informaţii căruia trebuie să-i raporteze cum decurg anchetele, statul de drept e pierdut. Eu cred că Timmermans a înţeles foarte bine, dar rolul lui era să o salveze pe cea care a semnat aceste protocoale, pe Laura Codruţa Kovesi. De aici intenţia lui a minimaliza amestecul SRI şi voinţa evidentă de a o salva pe procuroare care a creat această monstruozitate.

– Rezoluţia din noiembrie 2018 privind statul de drept în România, nu doar că deplânge înlăturarea lui Kovesi din fruntea DNA, dar şterge paragraful care vorbea de protocoalele secrete şi tot ce ramâne in text este referitor la “un asa-zis amestc” al SRI. Vorbim de votul unor grupuri politice care stiau exact despre ce e vorba, stiau cat rau facusera protocoalele secrete si ce inseamna amestecul unor servicii de informatii in justitie. Si totusi, liniile de vot s-au schimbat cu o zi inainte de votul final, mentiunea privind protocoalele a disparut, iar Kovesi a ramas cu imaginea nepatata.

Nu stiu daca LCK trebuie rasplatita pentru ca in activitatea sa in fruntea Parchetului General si apoi a DNA a favorizat companii din diferite state membre ale UE. Multi analisti si jurnalisti sustin aceasta ipoteza. Dar imi este clar ca a fost un efort concertat la nivelul UE pentru ca numele ei sa fie protejat si nimic din abuzurile DNA sa nu ajunga in fata publicului european si a decidentilor din UE. De aceea cred ca decizia ca LCK sa fie viitorul Procuror Public European a fost luata de ceva vreme noi asistand acum doar la o poveste pusa in scena de dragul unei competitii mimate", scrie Renate Weber.

×
Subiecte în articol: renate weber Laura Codruţa Kovesi