x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Se lasă ger în Costa Rica: sechestru pe averea Elenei Udrea

Se lasă ger în Costa Rica: sechestru pe averea Elenei Udrea

02 Oct 2018   •   09:53
Se lasă ger în Costa Rica: sechestru pe averea Elenei Udrea
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Curtea de Apel Bucureşti a decis instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale. Decizia a fost luată de magistraţi în dosarul în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. 

În decembrie 2017, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Elenei Udrea pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor şi a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă. Potrivit DNA, Elena Udrea este acuzată că a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie. 

 

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu, însă ea a părăsit România, aflându-se în prezent în Costa Rica.

Conform DNA, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe. În cazul lui Dan Andronic, DNA menţionează că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei. 

Ce avere are Elena Udrea

Fostul ministru şi lider PDL deţine patru terenuri şi un sfert dintr-o casă de 635 metri pătraţi în Bucureşti, patru terenuri agricole de 40 de hectare în Călăraşi şi două maşini. Elena Udrea are de recuperat peste 1,1 milioane de lei de la firma sa, Agro Green Nana SRL, la care se adaugă 803.000 lei şi 220.000 de euro pe care trebuie să-i primească de la Băile Boghiş SRL. De asemenea, pentru ieşirea din Tim Rail Cargo SRL, Elena Udrea urma să încaseze anul acesta 700.000 de euro.

×
Subiecte în articol: sechestru avere Elena Udrea