x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Sentința ,,Gutău” o dărâmă pe Livia Stanciu

Sentința ,,Gutău” o dărâmă pe Livia Stanciu

de Dan Constantin    |    24 Noi 2016   •   13:01
Sentința ,,Gutău” o dărâmă pe Livia Stanciu

O nouă gravă eroare judiciară a instanțelor din România este ,,consacrată” de Curtea pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Mircia Gutău, primar al Municipiului Râmnicu Vâlcea, ales în mai multe mandate, a fost condamnat în 2010 de Înalta Curte de Casație și Justiție cu încălcarea procedurilor. Completul de judecată de la ÎCCJ a fost condus de Livia Stanciu, atunci șefa secției penale. După sentință, Stanciu, agreată de Băsescu Traian, a fost impusă ca președinte al instanței supreme. A avut două mandate, timp de șase ani degradând independența justiției într-un parteneriat declarat și asumat cu procurorii.

Mircia Gutău a obținut la Strasbourg o decizie care relevă că în România a fost judecat incorect. Mai precis în cauză, CEDO a stabilit că ÎCCJ l-a condamnat fără să audieze memijlocit martorii, iar două instanțe inferioare au dispus achitarea primarului de Vâlcea. Inculpatului i-a fost astfel încălcat dreptul la un proces echitabil. Hotărârea de la Strasbourg vine după ce Gutău, condamnat, a stat prin aresturile poliţiei și în pușcării doi ani. Verdictul de la Curtea Europeană deschide calea pentru o revizuire a procesului, drept de care Mircia Gutău va uza în termen de 60 de zile de la comunicare. Fosta președintă a Înaltei Curți, acum plasată la Curtea Constituțională, este sub povara nedreptății făcute încă unui om. După cazul Rarinca, Livia Stanciu era oricum decredibilizată, cu prestigiul pulverizat de maniera abuzivă în care sistemul a lucrat să îngenuncheze nu doar un om obișnuit, dar și pe cei doi magistrați care au avut tăria să dea sentința de achitare pentru adversara în instanță a judecătoarei supreme.

Dănileț, avocatul din oficiu al abuzivei

Completul de la ÎCCJ care l-a condamnat pe Gutău a fost format din trei magistrați. Livia Stanciu și Vasile Alecsandri l-au găsit vinovat, Hermina Iancu a făcut opinie separată. După sentință, Hermina și-a dat demisia din magistratură. Alecsandri este acum decedat. Așa că doar Stanciu Livia este responsabilă de anii petrecuți în închisoare de Mircia Gutău.

Cine sare în apărarea Liviei Stanciu după sentința de la Strasbourg? Cristi Vasilică Dănileț, membru în CSM în urma unei decizii a ÎCCJ care a infirmat revocarea lui cerută de judecătorii pe care îi reprezenta! Datoria față de Stanciu, după oda închinată la pensionare, este plătită cu un surplus - Dănileț profită de taraba de opinii pusă la dispoziție de Talpălargă și  încearcă să explice sentința care încălca drepturile înculpatului Gutău, aruncând vina pe legislație și pe instanțele inferioare. Judecătoarea Luminița Axente desființează în juridice.ro pledoaria avocatului din oficiu Dănileț și-l trimite să pună mâna pe carte. Conform Codului de Procedură Penală, ÎCCJ putea administra orice probe considerate utile. În plus, până la 27 ianuarie 2010, ziua sentinței abuzive a Liviei Stanciu, CEDO pronunțase anterior şapte hotărâri împotriva României, în spețe similare.

Tortură în penitenciar, cameră de gazare în arest

Gutău a descris în emisiunea lui Mihai Gâdea la Antena 3 situația infernală din locurile de detenție prin care a trecut în cei doi ani de lipsire de libertate. Supraaglomerarea, lipsa de igienă minimă, absența asistenței medicale, climatul de teroare și violență căreia cad victime și personalul de pază, lipsa posibilității de muncă fac din închisorile românești un iad care nu conduce la reeducare, ci la înrăire și distrugerea umană. Împotriva lui Gutău a fost și o tentativă de asasinat în arestul de la IPG. În celulă a fost dirijat premeditat, prin fereastra care nu se putea închide, jetul de gaze de eșapament al unui ARO, primarul salvându-se culcat pe podea, cu gura lipită de o mică crăpătură la ușă, prin care a respirat, scăpând cu viață.

 

Mircia Gutău, victimă a sentinței date de Livia Stanciu, crede că Înalta Curte l-a condamnat ,,la ordin”

 

 

×
Subiecte în articol: livia stanciu mircia gutau