x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Situație revoltătoare în dosarul Microsoft II. Inculpați scăpați din cauza procurorilor DNA

Situație revoltătoare în dosarul Microsoft II. Inculpați scăpați din cauza procurorilor DNA

10 Mai 2019   •   12:54
Situație revoltătoare în dosarul Microsoft II. Inculpați scăpați din cauza procurorilor DNA
Sursa foto: Wavebreakmedia/Getty Images/iStockphoto

Situaţia halucinantă în dosarul Microsoft II. Dinu Pescariu şi Claudiu Florică scapă de proces pentru că procurorii nu au respectat legea atunci când au instrumentat dosarul!

Mai exact, Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă atunci de Laura Codruța Kovesi, a făcut cercetări pe teritoriul altor ţări fără a avea acordul procurorului general. 

Potrivit deciziei instanţei, procesul a fost închis deoarece la dosar nu se găseşte o autorizare prealabilă a procurorului general.

"În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin.1 lit e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pescariu Dinu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin.1 lit. a şi c din Legea 656/2002 cu aplic. art.5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Florică Claudiu Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin.1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei", se arată în decizia instanţei.

Art. 396, alin. 6 din Codul de procedură penală prevede: "Încetarea procesului penal se pronunţă în cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e)-j)", iar art. 16 alin. (1) lit. e) stipulează: "lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale".
 

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani, însă, au făcut cercetări pe teritoriul altor state, și anume Elveția și Austria. Conform Codului de Procedură Penală pentru a face astfel de cercetări pe teritoriul altor state este nevoie de un acord prealabil al procurorului general al României, la vremea respectivă, Augustin Lazăr.

În dosarul ”Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Antena3

×